Ingredientul banal pe care îl pun gospodinele de top în fasolea bătută. E secretul bunicilor de zeci de ani
Dacă ești în căutarea unei rețete de post, ai ajuns la locul potrivit. În articolul de astăzi îți vom explica cum să prepari fasole bătută după o rețetă tradițională. Este un fel de mâncare ieftin, care poate fi foarte gustos. Află în rândurile de mai jos care este ingredientul banal pe care îl pun gospodinele în fasolea bătută.
Ingredientul banal pe care îl pun gospodinele în fasolea bătută
Fasolea bătută este o mâncare de post iubită de români. Este foarte simplu să o gătești și, dacă urmezi indicațiile unei rețete tradiționale, cu siguranță nu vei da greș. Bunicile noastre au știut exact ce să pună în fasole pentru a se putea bucura de un fel de mâncare gustos și ușor pentru stomac.
Există un ingredient banal pe care bunicile îl adăugau în fasolea bătută, pentru a fi apreciată de toată lumea. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu. S-ar putea să ți se pară ciudat acest „truc”, însă este esențial să știi cum să fierbi corect fasolea. Doar cu puțin bicarbonat, procesul de fierbere va fi mai rapid. Beneficiile acestui ingredient nu se rezumă doar la asta.
Fasolea conduce, de obicei, la balonare. Asta se întâmplă din cauză că prezintă în compoziția sa oligozaharide, adică un tip de zahăr pe care stomacul nu îl poate digera eficient. Potrivit unui studiu realizat în anul 1985, bicarbonatul de sodiu adăugat în fasole scade cantitatea de oligozaharide care provoacă balonare și gaze.
Dacă vei urma indicațiile prezentate în rețeta tradițională de mai jos, cu siguranță te vei putea bucura și tu de acest fel de mâncare savuros. Gătește cu încredere, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă.
Rețetă tradițională de fasole bătută, explicată pas cu pas
Ingrediente:
- 1 kg fasole albă (bob mic);
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu;
- 1 țelină mică;
- 4-5 morcovi;
- 1 rădăcină pătrunjel;
- 1 rădăcină păstârnac;
- 5-6 cepe;
- pastă ardei;
- pastă tomate;
- frunze dafin;
- ulei de măsline;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
- Se spală fasolea și se pune într-un vas încăpător, la hidratat, peste noapte.
- Se lasă fasolea la scurs, a doua zi.
- Se pune apă într-o oală și se adaugă fasolea hidratată, alături de rădăcinoase.
- Se lasă legumele la fiert, la flacără medie, pe aragaz, până când boabele de fasole devin moi.
- Se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în momentul în care fasolea începe să dea în clocot.
- Se lasă mâncarea la fiert timp de zece minute, după care se schimbă apa și se lasă, din nou, la fiert.
- Se acoperă boabele cu fasole cu apă rece, după ce se ia oala de pe flacără.
- Se decojesc boabele de fasole cât timp sunt calde.
- Se scurge, din nou, fasolea, însă doar pe jumătate.
- Se pasează boabele de fasole cu ajutorul unui blender de bucătărie.
- Se adaugă, treptat, condimentele (sarea, piperul și uleiul de măsline, în funcție de preferințe).
- Se curăță, se spală și se toacă ceapa mărunt.
- Se pune ceapa la călit în foarte puțin ulei de măsline.
- Se adaugă pasta de ardei și tomate, frunzele de dafin, sare și piper.
- Se lasă amestecul la flacără mică până când sosul începe să scadă ușor.
- Se adaugă sosul peste fasole și se amestecă ușor, până la omogenizare.
Citește și: Ingredientele secrete din mâncarea de fasole perfectă. Doar așa va ieși delicioasă
Fasolea bătută poate fi servită atât caldă, cât și rece. Se poate consuma pe pâine prăjituă, garnisită cu ceapă sau sub forma unui aperitiv. Românilor le place să consume fasolea bătută alături de murăturile pregătite de către gospodine pentru sezonul de iarnă. Să tot mănânci așa bunătăți! Poftă bună!