Poate părea greu de crezut, însă un ingredient banal, pe care sunt șase mari să îl ai și acum în dulapul din bucătărie, este secretul pentru a obține o friptură de porc delicioasă. Dacă vrei să îți surprinzi familia și musafirii cu un preparat tradițional, dar pregătit altfel, trebuie neapărat să aplici trucul din rândurile de mai jos.
Indifrent că este masa de Crăciun, de Revelion sau orice altă întâlnire cu prietenii și familia, friptura de porc este, fără doar și poate, preparatul vedetă. Rețeta tradițională nu dă greș niciodată, însă poate fi îmbunătățită, iar secretul este un ingredient banal, nelipsit din bucătăriile gospodinelor din toate colțurile țării, dar care este folosit, de fapt, la cu totul alte feluri de mâncare.
Trucul ce te va ajuta să îți impresionezi familia și musafirii cu cea mai gustoasă friptură de porc nu are nicio legătură cu tipul de carne sau timpul de preparare, ci cu un anumit condiment.
În general, carnea de porc nu are o aromă la fel de intensă precum cea de vită, dar nu este nici fadă, cum se întâmplă la carnea de pui sau curcan. Pentru un plus de savoare, cele mai multe gospodine folosesc, când gătesc ceva pe bază de porc, câteva boabe de ienupăr – care sunt acidulate, dulci, cu o ușoară notă de pin. Merg de minune la cotlete sau șuncă.
Indiferent cum este gătită, usturoiul nu ar trebui să lipsească niciodată de pe carnea de porc.
Ingredientul secret, cel care îți va garanta rezultate delicioase, este, însă altul. Vorbim despre un condiment folosit în general în rețetele de deserturi, mai ales în cazul celor specifice sărbătorilor de iarnă: scorțișoara.
Poate pare greu de crezut, însă combinația este extraordinară – scorțișoara este dulce, dar oferă și o profunzime grozavă. Este o combinație bună de arome, mai ales dacă gătești un preparat din carne de porc cu mere sau alte fructe.
Pe lista condimentelor potrivite pentru acest tip de carne mai găsim ienibaharul, chimenul (mai ales pentru mușchi), ghimbirul (pentru coaste și cotlete), salvie (pentru preparatele cu cartofi) și, pentru marinade, muștarul.
Editor foto: Bucur Dan