Ingredientul banal care se pune în piftie pentru a ieşi clară. Toţi cei dragi te vor lăuda de Crăciun
Gelatina alimentară, „miracolul fiecărei gospodine”! În perioada asta, premergătoare Crăciunului și Revelionului, unul din preparatele nelipsite este piftia. Toate gospodinele știu care este rețeta acestui preparat tradițional. Dar, ca piftia să iasă bună și limpede, cum se spune în popor, este necesar ingredientul banal care se pune în preparat. Dacă folosești asta, va ieşi clară.
De Crăciun și Revelion, nicio masă fără piftie
Pe cât de simplă este rețeta, pe-atât de bună poate fi dacă știi cum să o faci. Vorbim despre piftie, preparatul tradițional românesc, făcut cu carne de porc, în general.
Mama sau bunica ne făcea piftie și toți mâncam cu plăcere acest preparat. Dar, există și un secret ca piftia să iasă bună și limpede. Suntem convinși că, fiind o gospodină foarte experimentată, știi despre ce vorbim, dar cu toate astea ne-am gândit că ar fi cazul să împărtășim acest mic secret.
În afară de ingredientele deja cunoscute, rasol de porc, picioare de porc, soric de porc, usturoi și sare, piper după gust, mai există un ceva, care este imperios necesar să fie adăugat la rețeta de piftie. Dacă nu ți-ai dat seama despre ce este vorba, citește în continuare.
Acum vine marea dezvăluire despre ingredientul banal care se pune în piftie pentru a ieşi clară. Vorbim astăzi despre gelatina alimentară, folosită în diferite preparate, de la dulciuri, la preparate tradiționale. De fapt, o să aflăm împreună la ce se mai folosește gelatina alimentară în cele ce urmează.
Gelatina alimentară, ingredientul banal care se pune în piftie pentru a ieşi clară
Ingredientul banal care se pune în piftie pentru a ieşi clară, nu este altul, decât gelatina alimentară. Inodoră, insipidă, incoloră, transparentă, dar capabilă să ia orice formă, culoare sau aromă. Așa am putea caracteriza gelatina alimentară, care este un fel de vis al bucătarilor, făcând posibilă o multitudine de tipuri de alimente.
Gelatina alimentară poate fi găsită în dulciuri, deserturi, produse din carne, dar și pentru a limpezii berea, vinul și sucurile de fructe. Gelatina alimentară este folosită la piftie pentru a avea un lichid clar și care să se închege așa cum trebuie.
Gelatina alimentară, „miracolul fiecărei gospodine”
Dacă nu știai, gelatina alimentară este folosită foarte des la dulciuri, fabricate de obicei dintr-o bază de zahăr, glucoză și apă. La această bază se adaugă modificatori de aromă, culoare și textură.
Gelatina alimentară este utilizată pe scară largă în dulciuri deoarece spumează, se gelifică sau se solidifică permițând o senzație de dizolvare sau topire în gură.
Dulciurile, cum ar fi ursuleții gumați, conțin un procent relativ ridicat de gelatină. Aceste dulciuri se dizolvă mai lent, prelungind astfel plăcerea de a savura dulciurile și, în același timp, atenuând aroma.
Gelatina alimentară este utilizată în dulciurile bătute, cum ar fi bezelele, unde are rolul de a reduce tensiunea superficială a siropului, de a stabiliza spuma prin creștere.
Un bol de bezele făcute cu gelatină de vită vâscozitate, fixează spuma prin gelifiere și previne cristalizarea zahărului. Gelatina este utilizată în confecțiile cu spumă la un nivel de 2-7%, în funcție de textura dorită.
Spumele gumate folosesc aproximativ 7% dintr-o gelatină 175 Bloom. Producătorii de bezea folosesc, în general, 2,5% dintr-o gelatină 250 Bloom tip A. O altă utilizare majoră a gelatinei în alimentație este în deserturi, atât sărate, cât și dulci.
Concluzie
Acum că știi care este ingredientul banal care se pune în piftie pentru a ieşi clară, și anume gelatina, nu ai altceva de făcut decât să te apuci de treabă. Noi îți urăm baftă și Poftă bună!