Și tu te pregătești pentru perioada în care trebuie să depozitezi preparate savuroase în cămară? Dacă răspunsul este unul afirmativ, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică totul despre cum trebuie să procedezi pentru a obține un gem de caise cu gust extraordinar.
Ce să pui în gemul de caise pentru un gust special
Sezonul cald vine la pachet cu fructe care de care mai delicioase. Multe dintre ele ajung să fie preparate pentru toamnă și/sau iarnă, astfel încât sunt depuse în cămări sau beciuri. Gospodinele se pregătesc încă de pe acum pentru perioada în care trebuie să se ocupe de gemuri, dulcețuri și compoturi.
Gemul de caise este unul dintre preparatele dulci care nu lipsesc aproape din nicio cămară a gospodinelor. Este des consumat de sine stătător, pe pâine cu unt sau margarină sau este încorporat în tot felul de deserturi. Nu este deloc dificil să îl prepari pentru sezonul rece.
Există câteva detalii de care trebuie să ții cont. Unul dintre acestea se referă la aroma preparatului, pe care o poți schimba cu ajutorul unui ingredient special: scorțișoara. Indiferent despre ce gem este vorba, cele mai experimentate gospodine îți recomandă să o folosești pentru un gust savuros.
De asemenea, ce trebuie să știi este că la fiecare kilogram de caise coapte se folosesc circa 400 de grame de zahăr. Nici mai mult, nici mai puțin, pentru ca preparatul să fie pe gustul tuturor. În rândurile de mai jos, Playtech Știri îți prezintă o rețetă simplă de gem de caise.
Rețetă simplă și rapidă de gem de caise
Ingrediente:
- 2 kg caise foarte coapte;
- 750-800 gr zahăr;
- suc de la o lămâie;
- 2 batoane de scorțișoară.
Mod de preparare:
- Începe cu pregătirea caiselor pe care le sortezi să fie cele mai coapte.
- Cantitatea de zahăr necesară gemului se adaugă în funcție de gustul dulce al fructelor.
- Speli caisele și le scurgi bine sau le ștergi cu prosoape de hârtie.
- După ce sunt bine scurse sau șterse le poți sparge în jumătăți pentru a le îndepărta sâmburii.
- Optează pentru o cratiță de inox cu baza dublă, sau un ceaun dacă deții unul și pune în ea jumătățile de caise.
- Presară tot zahărul peste caise și amestecă bine cu un instrument de bucătărie.
- Pune un capac peste cratiță și las-o la rece pentru 3-4 ore.
- Verifică din când în când să vezi dacă s-a format sirop.
- Amestecă ingredientele din cratiță pentru a ajuta la topirea zahărului în timp mai scurt.
- Pune caisele la fiert în siropul format, la foc de intensitate medie.
- Amestecă din când în când caisele pentru a nu se lipi.
- Înlătură spuma care se formează, apoi adaugă și cele două batoane de scorțișoară.
- Fierbe gemul pentru aproximativ 20 de minute și ridică cratița de pe flacăra aragazului.
- Înlătură batoanele de scorțișoară și, folosind un blender vertical, transformă caisele în piure cremos și delicios.
- Stoarce sucul de la o lămâie, adaugă din nou batoanele de scorțișoară și pune din gemul de caise la fiert.
- Redu intensitatea focului la minim.
- Fierbe gemul de caise cu scorțișoară pentru încă aproximativ 10 minute.