Ingredientul banal care schimbă total gustul cafelei. Deși este folosit la scară largă în unele culturi, românii nu obișnuiesc să îl adauge în băutura pe bază de cofeină. Unii susțin că este modalitatea perfectă de a scădea nivelul de amărăciune al cafelei și de a-i accentua aroma naturală. Vezi despre ce produs este vorba, trebuie să-l încerci și tu.
Când vine vorba despre cafea, cei mai mulți consumatori se plâng de amărăciunea acestei băuturi. Majoritatea încearcă să o îndulcească cu zahăr. De fapt, potrivit specialiștilor, nu acesta este ingredientul potrivit pentru a fi adăugat în cafea. S-ar putea să te ia prin surprindere, însă sarea este produsul care poate schimba gustul cafelei.
Ce pui în cafea pentru a nu mai fi aşa de amară. Sarea este un produs nelipsit din bucătăriile noastre. Îl folosim pentru a condimenta, precum și pentru a conserva diverse alimente. Uneori, produsul este utilizat de gospodine și la curățarea diverselor suprafețe sau la ușurarea sarcinilor de curățenie din casă. Puțini știu cum influențează ingredientul cafeaua.
Alton Brown, un celebru scriitor de cărți de bucate și specialist în domeniul alimentar, a explicat că adăugarea unui vârf de sare în cafeaua de dimineață poate neutraliza gustul amar al băuturii. Funcționează mai eficient decât zahărul. Nu va fi nevoie să folosești alți aditivi.
Totodată, sarea accentuează aroma naturală a cafelei, spun experții. Dacă încerci acest truc, s-ar putea ca data viitoare când bei cafeaua să renunți la ideea de a-i schimba gustul cu lapte și/sau zahăr. Vei rămâne impresionat de efectele ingredientului folosit în bucătărie pentru condimentarea mâncării.
„Sarea nu numai că anulează gustul amar (al cafelei – n.r.), dar și netezește gustul de stătut al apei din rezervor. Cercetările au dovedit că sarea este, de fapt, mai bună pentru neutralizarea amărăciunii decât zahărul”, a explicat celebrul specialist în industria alimentară Alton Brown.
Secretul pentru cafeaua mai puțin amară este recunoscut, în prezent, pe internet drept „Trucul Alton Brown”. Asta în ciuda faptului că nu este primul care a vorbit despre această metodă de îndulcire a cafelei de dimineață.
Amărăciunea din cafea este cauzată din mai multe motive. În general, responsabilă pentru aceasta sunt doi compuși: lactonele acidului clorogenic și fenilindanii. Totuși, gustul amar poate fi influențat și de procesul de extracție al cafelei. De exemplu, utilizarea unei ape prea fierbinți poate accentua amărăciunea din băutură. Cu ajutorul sării însă, dulceața din cafea este stimulată în mod natural.