19 apr. 2025 | 19:23

Ingredientul banal care poate transforma friptura de miel într-un dezastru culinar. Marii bucătari spun că îi distruge tot gustul

Sfaturi Culinare
Ingredientul banal care poate transforma friptura de miel într-un dezastru culinar. Marii bucătari spun că îi distruge tot gustul

Friptura de miel este vedeta meselor de Paște în multe familii din România. Gătită corect, este fragedă, aromată și plină de savoare. Însă, chiar și un singur ingredient adăugat greșit poate compromite gustul preparatului. Marii bucătari trag un semnal de alarmă: un condiment des folosit riscă să transforme o friptură perfectă într-un eșec culinar.

De ce nu trebuie să folosești prea mult usturoi

Usturoiul este un ingredient iubit în bucătăria românească, iar mulți nu concep friptura de miel fără el. Totuși, marii bucătari avertizează că în cazul acestei cărni delicate, cantitatea de usturoi trebuie atent dozată. În exces, usturoiul poate acoperi gustul specific al mielului și poate da preparatului un miros greoi, neplăcut.

Chefii recomandă să folosești usturoi în stare proaspătă, zdrobit ușor și în cantitate moderată. De asemenea, ideal ar fi să îl combini cu ierburi aromatice precum rozmarin, cimbru sau mentă, care scot în evidență gustul fripturii, nu îl maschează.

„Usturoiul trebuie să completeze aroma cărnii, nu să o domine. În plus, dacă este gătit prea mult, devine amar și alterează gustul fripturii. Folosește-l cu măsură și doar în combinații echilibrate”, spune chef Andrei S., specializat în preparate tradiționale reinterpretate.

Alte greșeli frecvente care strică friptura de miel

Pe lângă folosirea excesivă a usturoiului, o altă greșeală des întâlnită este marinarea în oțet. Deși unii consideră că ajută la frăgezirea cărnii și la atenuarea mirosului specific, oțetul înmoaie excesiv textura și poate da fripturii un gust acru, neplăcut. În locul lui, bucătarii recomandă marinarea în vin alb sau roșu, cu puțină zeamă de lămâie, ulei de măsline și ierburi aromatice.

Temperatura de coacere este, de asemenea, esențială. Friptura de miel trebuie gătită lent, la o temperatură medie, pentru ca sucurile să se păstreze, iar carnea să rămână fragedă. Gătitul la temperatură mare, în grabă, face carnea să devină tare și seacă.

Nu în ultimul rând, mulți uită să lase friptura „să se odihnească” câteva minute după ce este scoasă din cuptor. Această pauză ajută la redistribuirea sucurilor în carne și oferă o textură mai plăcută.