Cele mai recente studii realizate de către cercetătorii de la Universitatea din Oregon au scos la iveală secretul pentru prepararea celei mai gustoase și aromate cafele. Dimineața, nu există ceva mai bun decât o cafeaua proaspăt prăjită!
Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume! De aceea, iubitorii de cafea vor să exploreze cât mai multe sortimente, însă întotdeauna vor ca aceasta să fie cât mai gustoasă.
Cercetătorii au descoperit și ingredientul pe care trebuie să-l puneți în cafea pentru un gust mai aromat. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oregon a arătat faptul că adăugarea unei cantități mici de apă în boabe înainte de măcinare poate face o mare diferență. Se pare că procesul dezordonat de preparare a cafelei îi afectează gustul, conform sciencealert.com.
„Când macini cafeaua, se împrăștie peste tot. Praful iese din râșniță, este ca un nor care acoperă totul. Dar dacă adaugi puțină apă, pare să nu se împrăștie peste tot. Este mai curat. Aceasta a fost principala motivare pentru care oamenii au făcut-o„, susține autorul studiului Christopher Hendon, profesor la Universitatea din Oregon.
Conform profesorului, măcinarea cafelei este un dezastru total datorită electricității statice, creată prin frecare atunci când boabele sunt comprimate. Drept urmare, apa va acționa ca un izolator, reducând acest efect. Tehnica se numește picătura Ross.
În plus, Hendon recomandă adăugarea a aproximativ 20 de microlitri de apă per gram de cafea sau aproximativ o jumătate de mililitru pentru un espresso tipic, pentru a-i îmbunătăți consistența și aroma.
„A fost propusă pentru prima dată de un entuziast pe un forum pentru barista la domiciliu. Adăugarea de cantități mici de apă — începând de la o picătură în sus — pasivează, sau oprește, încărcarea statică și o face într-un fel în care cafeaua iese din râșniță fără să fi fost încărcată vreodată”, a mai adăugat Hendon.
Nu se știe exact ce face apa, dar cel mai probabil, aceasta absoarbe încărcarea sau schimbă temperatura în interiorul râșniței de cafea.
„Dacă adaugi o cantitate suficientă de apă, poți înlătura și formarea aglomerărilor. Vei atinge în principiu extracții mai mari sau mai puține pierderi. Exact asta face, pentru că oferi acum mai multă suprafață disponibilă pentru aceeași cantitate de apă.”, a mai adăugat specialistul.