Îngrășăminte naturale pentru roșii pe care le poți face acasă
Rolul îngrășămintelor în producția de roșii este, de obicei, subestimat. Produsele folosite pentru a spori fertilitatea solului agricol nu trebuie niciodată neglijate dacă vrem să ne bucurăm de producții bogate. Astfel de substanțe reprezintă hrană pentru plante și înlocuiesc nutrienții pe care culturile îi elimină din sol. Iată cum trebuie să cultivi roșiile și ce îngrășăminte naturale poți să prepari acasă pentru a crește randamentul culturilor și productivitatea agricolă.
Rețetă îngrășământ natural cu drojdie
Există trei motive principale pentru care folosim îngrășăminte atunci când vrem să avem parte de o cultură bogată. Primul se referă la furnizarea de nutrienți care nu sunt disponibili în sol. Cum cultivi roșii într-un mod eficient poți afla pe măsura ce vei parcurge acest articol.
Trebuie evidențiat că fertilizarea nu se face oricum. Ea trebuie să înceapă la 14-16 săptămâni după plantarea răsadurilor.
Un prim îngrășământ natural care poate fi preparat acasă este cel cu drojdie. În continuare vom prezenta două rețete de îngrășământ cu drojdie.
Ingrediente rețetă îngrășământ natural cu drojdie I:
- un plic de drojdie uscată;
- două linguri de zahăr;
- 10 litri de apă (temperatura camerei);
- puțină apă călduță (100 g).
Mod de preparare:
- Amestecați conținutul plicului de drojdie uscată cu două linguri de zahăr și puțină apă călduță.
- Compoziția obținută dizolvați-o în 10 litri de apă, la temperatură normală, în funcția de suprafața culturii de roșii.
- Pentru fiecare plantă, turnați jumătate de litru de îngrășământ preparat.
Ingrediente rețetă îngrășământ natural cu drojdie II:
- pâine neagră;
- un plic de drojdie uscată;
- puțină apă călduță (100 g);
- apă la temperatura camerei.
Mod de preparare:
- Într-un vas încăpător, de circa 3 litri, puneți pâine neagră într-un strat de două treimi din recipient.
- Peste stratul de pâine neagră adaugați conținutul plicului de drojdie uscată și cele 100 de grame de apă călduță.
- Lăsați compoziția într-un spațiu călduț pentru o perioadă de 3-5 zile.
- Filtrați infuzia rezultată și dizolvați-o cu apă la temperatura camerei, în raport de 1:10.
- Pentru fiecare plantă, turnați jumătate de litru de îngrășământ preparat.
Rețetă îngrășământ natural cu gunoi de pasăre
Îngrășământul furnizat culturilor de roșii are, de asemenea, rolul de a înlocui nutrienții eliminați la recoltare. În acest sens, poate fi folosită și o altă rețetă de îngrășământ natural. Este îngrășământul natural pe care trebuie să îl strângi de pe acum. Această rețetă s-a dovedit a fi cel puțin la fel de eficientă precum îngrășămintele minerale complexe.
Ingrediente rețetă îngrășământ natural cu gunoi de pasăre:
- gunoi de pasăre;
- 10 litri de apă.
Mod de preparare:
- Într-un vas de 10 litri, puneți o treime din gunoiul de pasăre.
- În restul vasului, până la umplere, turnați apă.
- Lăsați compoziția în aer liber pentru o perioadă de 7-10 zile.
- Diluați amestecul în 10 litri de apă.
- Pentru fiecare plantă, turnați 5 litri de îngrășământ preparat.
Atenție! Nu stropiți frunzele roșiilor cu îngrășământ cu gunoi de pasăre întrucât riscați ca frunzele plantelor să se ardă.
Alte rețete de îngrășământ natural pentru roșii
Îngrășămintele naturale mai asigură și echilibrarea nutrienților plantelor. Pentru o calitate mai bună a roșiilor și un randament mai mare al acestor culturi, puteți apela și la îngrășământul natural cu cenușă, cu iod și/sau cu urzici.
Pentru îngrășământul cu cenușă aveți nevoie de un pahar de cenușă și 10 litri de apă. Amestecați bine aceste două ingrediente și udați roșiile cu amestecul obținut.
În cazul îngrășământului cu iod veți avea nevoie de 4 picături de soluție alcoolică de iod. Dacă nu aveți deja acest ingredient, îl puteți achiziționa din farmacii. Soluția se dizolvă în 10 litri de apă. Pentru fiecare plantă, turnați 2 litri de îngrășământ preparat.
Îngrășământul cu urzici vine la pachet cu mai multe beneficii pentru roșii, potrivit cumsa.ro. Iar asta pentru că frunzele de urzici conțin fier, potasiu și azot, substanțe esențiale pentru dezvoltarea sănătoasă a plantelor.
Pentru această rețetă veți avea nevoie de frunze de urzici și apă. Umpleți un vas încăpător pe un sfert cu urzici și turnați apă până la umplerea acestuia. Compoziția trebuie lăsată la fermentat timp de o săptămână, într-un loc călduț. Ulterior, turnați îngrășământul obținut la rădăcinile roșiilor pentru a vă bucura de o cultură prosperă.