Îngerul Apocalipsei. La cine se roagă credincioșii în plină pandemie

de: Năstase Mirabela
09 04. 2020

Profesor universitar, psiholog specializat în psihologie socială și un om cu o vasta experiență în Filosofia Religiilor, care a studiat în Franța, pe nume Ion Cosmovici, a postat pe contul de Facebook la cine ne rugăm în această perioadă de pandemie.

Îngerul Apocalipsei. La cine se roagă credincioșii în plină pandemie

El spune că cel mai potrivit în Biserica Catolică este Sfântul Vincenţiu Ferrer, “Ingerul Apocalipsei”. ”Sună aşa cum sună, dar aceste zile mesajul şi viaţa acestui sfânt catolic iau altă rezonanţă. (…)

Dominican, hirotonit preot in 1378, abia la 48 de ani (anul 1399) este vindecat de o boală gravă de Cristos care îi apare şi îi dă misiunea de a predica Sfârşitul lumii şi penitenţa. Face asta timp de 20 de ani singur, mergând pe jos. A străbătut predicând Spania, Italia, Franţa, sat după sat, oraş după oraş şi a reîncreştinat practic această parte de Europă, care atunci era măcinată de foamete, războaie, schisma, şi care acum este atacată de pandemie. Este cel mai mare vindecător al Bisericii catolice, este numit „Thaumaturgus”, vindecătorul. Un iezuit a notat peste 800 de minuni, dintre care şi învieri din morţi. Programul său era: sculare la 2 noaptea, rugăciune, apoi se pregătea de liturghie la care predica trei sau cinci ore, ascultat de mii de oameni. Apoi spovedea ore întregi. Mânca o singură dată pe zi. Se ruga apoi şi se culca foarte devreme. Are şi lucrări de spiritualitate, fiind teolog.

Sărbătoarea sa este 5 aprilie, data morţii sale din 5 aprilie 1419. Anul trecut se împlinesc 600 de ani de la moartea sa. Iată, avem câteva zile de pregătire şi rugăciune la acest sfânt cu totul deosebit. In Biserică, vindecările vin în urma dorinţei de a-ţi schimba viaţa. Acest lucru, valabil de obicei pentru aşa zişii habotnici sau iluminaţi, începe să ne privească pe toţi”, a transmis profesorul universitar.

Cine este Îngerul apocalipsei: Sfântul Vincențiu Ferrier (1350-1419)

Apocaliptic: acesta este cuvântul care rezumă la misiunea deosebită pe care fratele Vincențiu Ferrier o primește de la Domnul Isus la 3 octombrie 1398 – data pivotă la care viața lui se schimbă. Dar Vincent este gata. La 48 de ani, a intrat în a treia treime din viața sa cu reputația de sfânt religios, a învățat teolog și mare predicator, înzestrat cu darul minunilor.

Un sfânt religios: Născut la Valencia într-o familie evlavioasă de opt copii (unul dintre frații săi va deveni general al cartoșilor), intrat la 17 ani în conventul dominican din Valencia, Vincențiu a arătat întotdeauna o regularitate edificatoare, evlavie și smerenie acolo, ca în Barcelona, ​​Valladolid, Toulouse, Avignon, unde supunerea l-a atribuit apoi.

Un teolog învățat

Numit în mod obișnuit Maestru Vincent, pentru că a câștigat prestigiosul titlu de doctor în teologie, Vincențiu a lucrat foarte mult la logică. L-a respins pe William of Occam în câteva lucrări magistrale. Este fluent în limba ebraică, a studiat la Studium arabicum și hebraïcum în Barcelona (fondat de Saint Raymond).

Un mare predicator: Încă un simplu diacon, Vincențiu a predicat cu fructe uimitoare: fervoare reînnoită, conversii în masă, reconcilieri. Ordonat ca preot în 1378, a continuat să înflorească.

Darul minunilor pare să-i fi fost acordat de la leagăn. În Valencia, acest lucru nu mai surprinde pe nimeni, dar când la Barcelona, ​​supus foametei de câteva luni (în 1375), priorul aude acest tânăr diacon anunțând mulțimii că două vase de grâu vor ajunge în aceeași seară. Are o iritare puternică și îi poruncește să se abțină de la acest tip de singularități. Navele vin însă. Câteva zile mai târziu, unul dintre masonii ocupați la construirea închisorii orașului a căzut de pe schele, cerând ajutor.

– Așteptați un moment, a răspuns acesta din urmă, până merg să cer permisiunea. Docil, muncitorul își întrerupe căderea și rămâne în aer, până când Vincent se întoarce să-l salveze.