10 ian. 2022 | 17:23

„Înger păzitor” lângă aeronava Antonov An-30 a Ministerului Apărării. Cum explică autoritățile fenomenul VIDEO

Diverse
„Înger păzitor” lângă aeronava Antonov An-30 a Ministerului Apărării. Cum explică autoritățile fenomenul VIDEO
„Înger păzitor” lângă aeronava Antonov An-30 a Ministerului Apărării.

Știința și imaginile asociate cu zborul sunt incredibile și, de multe ori, au un aer magic. Un exemplu este misteriosul fenomen optic, cunoscut și sub numele de „halo-ul pilotului”. Fenomentul este un curcubeu circular în formă de halo în nori. Haloul înconjoară o umbră. Atunci când acest lucru se întâmplă pe sol, cu nori joși, iar umbra este proiectată de un om, este cunoscut sub numele de spectru Brocken. Când se întâmplă în aer, umbra este în orice formă de ambarcațiune în care zburați. De obicei, avioane cu reacție, dar ar putea fi și alte lucruri, cum ar fi un balon cu aer cald. De un astfel de fenomen rar a avut parte și o aeronavă Antonov An-30 a Ministerului Apărării.

Misteriosul fenomen optic, cunoscut sub numele de „halo-ul pilotului”

Feomenul cunoscut sub numele de „halo-ul pilotului” este văzut de mulți piloți. Fenomenul depinde de mai multe condiții, principalele fiind unghiul avionului față de soare și prezența picăturilor de apă lichidă.

Conform mrărturiilor piloților, în timpul zborurilor de dimineața devreme, când condițiile sunt potrivite, acest fenomen poate fi văzut cel mai des. În multe dintre aceste ocazii, temperatura aerului este mult peste zero grade, iar toate celelalte condiții meteorologice ar indica, de asemenea, că picăturile de apă nu sunt supraînghețate.

Deoarece picăturile de apă legate de acest fenomen nu sunt neapărat supraîncălzite, riscul de îngheț va depinde de alți factori, în primul rând de temperatura aerului exterior. Deși fenomenul „glory”, sau „halo-ul pilotului”, indică picături de apă lichidă vizibile, acesta nu indică neapărat un risc de givraj. O evaluare amănunțită a riscului de givraj înainte de zbor ar trebui să răspundă la această întrebare de la caz la caz.

Acum, condițiile în care mulți pasageri ai companiilor aeriene ar putea vedea fenomenul ar putea fi la o altitudine suficient de mare pentru ca picăturile de apă lichidă să fie foarte bine supraîncălzite. În astfel de cazuri, fenomenul „halo-ul pilotului” indică faptul că norul în cauză nu este format din cristale de gheață, care prezintă un risc redus de formare a gheții, ci din picături de lichid și, eventual, din picături de lichid supraînghețate.

Explicația științifică a acestui fenomen spectaculos

Potrivit unui articol din 2012 din Scientific American, scris de fizicianul brazilian H. Moyses Nussenzveig, prima observație a unui fenomen a avut loc la mijlocul secolului al XVII-lea. Membrii unei expediții științifice franceze au escaladat Pambamarca, un munte din Ecuador. Alpiniștii au descris faptul că au văzut soarele ieșind din spatele unui nor și luminându-i, aruncând umbra fiecărui om și înconjurându-le capetele cu ceea ce părea a fi un halou.

Abia la începutul anilor 1900, fizicianul german Gustav Mie a găsit o formulă matematică pentru a explica modul în care picăturile de apă suspendate în aer pot împrăștia lumina. După cum detaliază acest articol din revista meteorologică Bulletin of the American Meteorological Society, gloriile sunt create prin retrodifuzia, adică devierea la un unghi, luminii solare de către picăturile mici de apă din atmosferă. Și prin minuscule, ne referim la picături atât de mici încât au doar câteva zeci de lungimi de undă.

Dimensiunea inelelor pentru diferite lungimi de undă ale luminii variază, în funcție de diametrul mediu al picăturilor și de distribuția acestora. Pentru a vedea o glorie, privitorul trebuie să se afle direct între sursa de lumină și picăturile de apă, motiv pentru care gloriile apar frecvent cu umbre.

„Înger păzitor” lângă aeronava Antonov An-30 a Ministerului Apărări

Deși ar putea părea ceva mistic, nu este. Piloții aeronavei de tip Antonov An-30, aparținând Ministerului Apărării Naționale, au avut parte exact de acest fenomen rar, dar spectaculos, denumit „halo-ul pilotului”. Fenomenul pare a fi din altă lume și există mai multe teorii în spatele științei care le creează.

Arată de parcă ar trebui să aparțină tărâmului Oz sau cel puțin filmelor, dar sunt reale. Până acum le-ați văzut doar în fotografii, dar data viitoare când vă veți afla la fereastră, într-un avion, s-ar putea să aveți norocul să vedeți „halo-ul pilotului” în toată splendoarea sa.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, asta da veste surpriză de început de an! După divorțul răsunător de îndrăgita artistă, acum și-a oficializat relația cu noua iubită! Uluitor cine i-a luat locul cântăreței
Unica.ro
Cel mai mare risc pentru România în 2025. Analiza care schimbă tot
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro