Experții în sănătate au anunțat care este îndulcitorul periculos din mai multe produse care apare în supermarketuri. Atenție la detaliul de pe etichetă. Numai așa îl poți detecta și ocoli, astfel încât să fie bine pentru sănătatea ta.
Un studiu recent al oamenilor de știință a asociat consumul de zaharuri libere cu o probabilitate mai mare de apariție a bolilor de inimă.
Experții în sănătate au stabilit că acestea sunt considerate prima cauză de deces la nivel global. Așadar, despre ce îndulcitor este vorba. Poate fi găsit în multe produse din magazine.
Astfel, conform studiului Clinicii Cleveland, publicat în Nature Medicine, îndulcitorul artificial eritritol a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, respectiv de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Eritritolul sau E-968 este un îndulcitor natural care a devenit popular în ultimii ani și care este folosit pentru a îndulci alimentele în locul zahărului, pentru că are mai puține calorii. E-968 face parte din grupul polialcoolilor sau polioli, precum maltitolul, xilitolul sau sorbitolul, iar consumul său excesiv poate avea efecte laxative.
În cadrul studiului, oamenii de știință explică faptul că efectele pe termen lung ale consumului de îndulcitori artificiali nu sunt bine cunoscute și că obiectivul lor a fost de a analiza efectul consumului de eritritol ca substitut al zahărului în alimentație asupra riscului de apariție a bolii aterotrombotice.
Pentru a face asta, oamenii de știință au studiat îndeaproape mai bine de 4.000 de persoane din SUA și Europa și au constatat că cei care aveau niveluri mai ridicate de eritritol în sânge prezentau un risc mai mare de a suferi un eveniment cardiac advers major, cum este atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau deces.
De asemenea, cercetătorii au examinat efectele adăugării de eritritol în sângele integral sau în trombocite izolate, fragmente de celule care se aglomerează pentru a opri sângerarea și contribuie la formarea cheagurilor de sânge.
Oamenii de știință au constatat că eritritolul a facilitat activarea trombocitelor și formarea cheagurilor. În plus, studiile preclinice au demonstrat că ingestia de eritritol a crescut formarea cheagurilor.
Eritritolul este într-o măsură de 70% la fel de dulce ca zahărul și este obținut prin fermentarea porumbului.
Însă, după ingestie, organismul metabolizează slab eritritolul. În schimb, eritrolul intră în fluxul sanguin și părăsește organismul în principal prin urină.