Astăzi vă dezvăluim care este indicatorul rutier nou apărut. Ce semnifică rombul alb pe fundal albastru şi ce trebuie să facă şoferii atunci când îl văd. Indicatorul este nou într-o anumită țară din UE, însă cum șoferii români bântuie toată Europa și ei trebuie ”să facă cunoștință cu el”.
Un nou indicator rutier tocmai a fost creat într-o țară din Uniunea Europeană și urmează să fie montat pe autostrăzi, astfel că toți șoferii trebuie să știe despre ce este vorba.
Un nou indicator rutier tocmai a fost creat de către autoritățile rutiere în Franța, astfel că acest semn va apărea în curând pe autostrăzile din toată țara.
Citește și: Indicatorul rutier de care șoferii nu țin cont
Astfel, se pare că francezii au descoperit cum pot obliga populația să facă economie de carburant, fapt care se va reflecat direct într-o cantitate de poluare mai mică.
Până acum, semnul de circulație a putut fi deja văzut în vecinătatea orașelor Lyon, Grenoble și Strasbourg, Rennes, Nantes, precum și în zona Parisului, iar acum va fi montat și în alte zone.
Este vorba despre un semn de circulație care are formă de romb alb pe fond albastru, iar acesta are rolul de a anunța benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot folosi.
Semnul de circulație respectiv indică benzile-diamant, care sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public. Banda special marcată poate fi folosită și de mașinile electrice și vehiculele care transportă mai mult de două persoane. Astfel, autoritățile îi îndeamnă pe francezi să se cupleze cu câte un coleg, astfel încât să fie folosite mult mai puține mașini.
Folosirea incorectă a unei benzi marcate cu un romb pe fond albastru se sancționează cu amndă de până la 135 de euro. În plus, vehiculele care încalcă reglementările actuale sunt urmărite cu camere inteligente care înregistrează cu exactitate numărul de pasageri din mașină.
Motivul pentru inventarea noului indicator și, prin urmare, a noii benzi de circulație, este protecția mediului, scopul fiind acela de a încuraja folosirea în comun a mașinii și, astfel, de a reduce emisiile de CO2.
Citește și: Klaus Iohannis pe bicicletă, în Vinerea verde
În urmă cu ceva timp, în Capitală a fost pus în aplicare un proiect care viza micșorarea poluării denumit ”Vinerea verde”. Vinerea, populația Bucureștiului era îndemnată să folosească transportul în comun, în detrimentul mașinior personale. Între timp, proiectul a fost dat uitării.