Indicatoarele rutiere și regulile de circulație sunt printre primele lucruri pe care viitorii șoferi le învață pentru a obține permisul de conducere. Cu toate acestea, există câteva semne de circulație care îi pot pune în dificultate și pe cei mai experimentați șoferi.
Dacă indicatoarele rutiere precum stop, cedează trecerea, drum cu prioritate sau depășirea interzisă sunt cunoscute de toți șoferii, unele semne îi fac pe conducătorii auto să ridice din umeri atunci când le întâlnesc. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt rare sau pentru că au fost introduse în legislație mai târziu.
Un exemplu în acest sens este și semnul pentru staționare alternantă. Îl putem găsi pe marginea drumurilor publice, unde parcarea este permisă doar în anumite zile. Semnul este rotund, cu un fundal albastru și contur roșu. În interior se află una sau două linii verticale albe, tăiate cu o linie roșie.
Dacă întâlnim semnul cu o linie tăiată, înseamnă că staționarea în acel loc este interzisă în zilele impare din lună. Dacă semnul are două linii tăiate, nu avem voie să staționăm acolo în zilele cu număr par.
Este important ca șoferii să respecte regula atunci când întâlnesc acest indicator, în caz contrar se pot alege cu amenzi. Staționarea într-o zonă nepermisă duce la sancțiuni cuprinse între 330 și 495 de lei. La aceasta se adaugă o amendă pentru oprire neregulamentară, astfel că șoferii care nu respectă semnul ar putea plăti în total 1.300 de lei amendă.
Potrivit Codului Rutier 2024, șoferii agresați în trafic pot suna la 112 și pot face reclamație pentru hărțuire. Sunt considerate acte de hărțuire claxonatul agresiv, flash-urile folosite în mod agresiv, injuriile, semnele obscene, aruncarea de obiecte către mașină sau către conducătorul auto, pe lângă actele de violență evidente.
Șoferii care se simt agresați pot suna la 112 pentru a reclama incidentele. Agresorii se pot alege cu amenzi sau chiar confiscarea permisului de conducere. Potrivit Codului Rutier 2024, sunt considerate acte de agresiune următoarele situații: