România se pregătește de valul 5 al pandemiei, astfel că autoritățile se gândesc la mai multe măsuri pentru ca locuitorii țării să fie protejați și să nu aibă de suferit. S-a aflat ce categorie de persoane o să primească indemnizații și o să încaseze 75% din salariul mediu brut pe economie.
Autoritățile se pregătesc pentru a ține în frâu valul 5 al pandemiei, care, alături de starea de urgență, ar putea să oprească anumite sectoare economice. Cu acestea fiind spuse, măsurile de sprijin pentru angajați și angajatori ar putea să fie prelungite până la data de 31 martie 2022.
În cazul în care România o să fie lovită de noul val al pandemiei, o să fie acordată posibilitatea introducerii angajaților în șomaj tehnic decontat de către stat. Multe sectoare economice au avut de suferit din cauza blocajelor aduse de virusul care a făcut ravagii în întreaga lume.
„Cetățenii trebuie să știe, mediul privat, angajatorii și angajații că ne dorim să prelungim aceste măsuri de sprijin pentru angajați și pentru angajatori, dar și pentru anumite categorii profesionale care lucrează în domenii în care se suspendă sau se limitează activitatea din cauza situației pandemice.
Vrem să prelungim aceste măsuri până la data de 31 martie 2022. Bineînțeles, dacă va fi nevoie vom discuta şi de o altă prelungire în funcție de situația pandemică din ţară.”, a declarat Marius Budăi, la Antena 3.
Indemnizația de șomaj tehnic oferită de stat, anume 75% din salariul brut pe economie, ar putea să fie acordată pentru persoanele a căror activitate este suspendată, limitată, sau chiar oprită pe perioada stării de alertă. Astfel, impactul pe care îl are pandemia asupra veniturilor românilor ar putea fi redus.
De asemenea, ministrul Muncii a discutat și despre instituirea posibilității de a beneficia de indemnizația pentru reducerea timpului de lucru. Mai exact, din câștigul salarial mediu brut ar fi vorba de un cuantum de 41,5%.
„Vorbim aici de acordarea indemnizației de șomaj tehnic și anume 75% din salariul mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2022 pentru angajații sau profesioniștii a căror activitate este suspendată sau limitată sau poate chiar oprită pe perioada stării de alertă.
O a doua măsură este vorba de instituirea posibilității de a beneficia de indemnizația pentru reducerea timpului de lucru. Aici vorbim de un cuantum de 41,5 % din câștigul salarial mediu brut.”, a explicat Marius Budăi, ministrul Muncii.