Tragedia de la Jepii Mici aduce din nou în discuție problema urșilor și felul în care oamenii se comportă atunci când îi întâlnesc. La o zi după ce o tânără a murit după ce a fost atacată de urs, au apărut imagini cu doi bărbați care se filmau în timp ce dădeau de mâncare unui urs pe Transfăgărășan.
Marți, o tânără de 19 ani a murit pe traseul montan Jepii Mici, după ce a fost atacată de un urs, care a târât-o în prăpastie. Tragedia a adus din nou în discuție comportamentul animalelor care ies din pădure în căutare de hrană, dar și al oamenilor care îi întâlnesc. Pe Transfăgărășan, de exemplu, se întâmplă de multe ori ca urșii să iasă pe șosea și să circule dezorientați.
Atunci când îi întâlnesc, unii oameni sunt tentați să coboare din mașini și să își facă poze cu ei, mai ales dacă animalele nu manifestă un comportament violent. Acest lucru este deosebit de periculos, iar imaginile apărute recent pe internet o dovedesc încă o dată. La doar o zi după ce tânăra absolventă de liceu a murit în Bucegi, atacată de urs, doi bărbați s-au filmat pe Transfăgărășan, în timp ce hrăneau ursul.
În imaginile surprinse de alți turiști se vede cum un tânăr îi aruncă ceva de mâncare ursului, care stă la doar câțiva pași de el. În câteva secunde, animalul sare pe el și îl doboară la pământ. Norocul și prezența de spirit a celuilalt tânăr, care începe să facă gălăgie, au făcut ca scena să nu se transforme într-o tragedie. De asemenea, șoferii din celelalte mașini au început să claxoneze, iar ursul s-a speriat și a fugit în pădure.
Urșii atacă cel mai adesea în zonele de camping, spun specialiștii de la Salvamont, care au o statistică în acest sens. Atunci când se întâmplă ca un urs să se apropie de oameni, specialiștii recomandă ca turiștii să facă gălăgie, pentru că de obicei ursul se sperie și fuge.
Un instrument care le poate salva viața multora și care nu ar trebui să lipsească din trusa de călătorie a celor care merg pe munte sau în pădure este spray-ul anti urs. Acest dispozitiv este legal și reprezintă o manieră blândă, dar sigură, de a alunga animalul sălbatic, explică Claudiu Vasilescu, de la Salvamont Bușteni.
”În primul rând, trebuie să facă gălăgie, în cazul în care urșii își fac prezența în zonă. În al doilea rând, ar fi bine ca turiștii să se doteze cu spray-uri anti urs. Dotarea este legală, un echipament individual, pe care, după ce l-ai achiziționat, trebuie să știi foarte bine cum să-l folosești și să fie în termen. Peste tot în lume, spray-urile anti urs și-au făcut treaba. Este o formă foarte blândă de alungare a ursului”, a precizat Vasilescu.