Lipsa odihnei și puținele ore de somn pot submina încercările de a menține pierderea în greutate, au sugerat cercetările. Milioane de oameni supraponderali sau obezi reușesc să slăbească în fiecare an. Dar mulți se confruntă adesea cu o luptă pentru a menține kilogramele în mișcare înapoi.
Conform unui studiu realizat de Universitatea din Copenhaga și prezentat la Congresul European pentru Obezitate, programele stabilite în care dormi mai multe ore te-ar putea ajuta la menținerea greutății pentru totdeauna. Cu alte cuvinte, este important să te odihnești, pentru ca organismul să nu se dea peste cap.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că lipsa unui somn odihnitor crește riscul apariției unor probleme serioase de sănătate.
De asemenea, oamenii de știință cred acum, din ce în ce mai mult, că dacă nu dormi suficient, există toate șansele să acumulezi multe kilograme în plus, pe care îți va fi greu să le dai jos, ulterior.
În cadrul studiului, 195 de adulți cu un grad de obezitate și cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani au urmat o dietă foarte scăzută în calorii (800 kcal/zi) timp de opt săptămâni, pierzând în medie 12% din greutatea corporală.
Apoi, aceștia au fost urmăriți timp de un an de zile. Durata somnului lor a fost măsurată folosind date de la monitoare portabile, iar calitatea somnului a fost măsurată cu indicele de calitate a somnului Pittsburgh (PSQI), un chestionar auto-evaluat.
Citește și Alimentele care te trezesc mai bine dimineața. Vei avea o energie excelentă dacă le consumi
Rezultatele au arătat că persoanele care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au avut, în medie, indicele de masă corporală crescut cu 1,3 puncte după un an, comparativ cu cei care au dormit mai mult de șase ore.
Studiul a fost unul observațional și nu a putut dovedi că somnul slab a cauzat modificări ale greutății, dar cercetătorii nu exclud această posibilitate.
„Faptul că sănătatea somnului a fost atât de strâns legată de menținerea pierderii în greutate este important, deoarece mulți dintre noi nu primim cantitatea recomandată de somn necesară pentru sănătate și o funcționare optimă a organismului.”, a spus profesorul Signe Torekov, de la Universitatea din Copenhaga, potrivit The Guardian.
Mai mult de o treime din adulții din Marea Britanie și SUA nu dorm suficient frecvent, au descoperit cercetările anterioare, în mare parte din cauza unei multitudini de factori din viața modernă, inclusiv stresul, computerele, dispozitivele inteligente și estomparea granițelor dintre muncă și timp liber.
Citește și Ce înseamnă când ți se zbate un ochi, de fapt. Toți oamenii credeau altceva până acum