Vești uriașe despre pensiile din România! Mai multe schimbări o să aibă loc în România privind veniturile lunare de care beneficiază pensionarii din țară după ce a fost stabilită o nouă formulă de calcul de către ministerul Muncii.
O nouă formulă de calcul a fost stabilită începând cu 2021, de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, introducându-se termenul punct de referință pentru ca stagiul de cotizare pe care l-a avut fiecare persoană la locul de muncă să fie echilibrat.
Mai exact, raportul între valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare, care era stabilit de legislația anterioară, formează punctul de referință. Toți pensionarii ar trebui să știe că, începând cu 2022, o să aibă loc anumite schimbări.
Punctul de referință ar trebui să se indexeze, anual, cu rata inflaței și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat. Totuși, punctul de pensie a rămas la 1.442 de lei, deși ar fi trebuit să ajungă la 1.775 de lei până în septembrie 2020 și la 1.875 de lei până în septembrie 2021, potrivit Impact.ro.
Noua formulă de calcul o să aducă mai multe schimbări privind pensiile din România, așa că toți ar trebui să știe ce impact o să aibă recalcularea veniturilor lunare pentru toți pensionarii din țară.
„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.”, este precizat în noua lege.
De asemenea, persoanele care beneficiau de pensia calculată după legea veche, o să aibă parte de o recalculare a veniturilor. În cazul în care pensia este mai mică după ce se aplică noua formulă de calcul, pensionarii o să primească suma mai avantajoasă.
„Pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, se arată în noua lege.