Oficialii de la București, în frunte cu Ministerul Justiției, pot începe procedura de extrădare a lui Radu Mazăre. Fostul primar al Constanței a fost arestat, miercuri, în Madagascar.
Ministerul Justiției a trimis către judecătorii Curții de Apel București o solicitare privind condițiile în care poate fi adus în țară Radu Mazăre. Procedura de extrădare nu putea fi demarată fără punctul de vedere al judecătorilor.
Joi seara, magistrații s-au pronunțat în cazul solicitării Ministerului Justiției. Decizia a fost luată după aproape 40 de ore de când a fost trimisă această solicitare.
Judecătorii Curții de Apel București au decis că sunt întrunite toate condițiile pentru ca procedura de extrădare să fie demarată. Acum, totul depinde, pe mai departe, de Ministerul Justiției.
Instituția, condusă interimar de Ana Birchall, trebuie să redacteze acum o cerere de extrădare pe care trebuie să o trimită în Madagascar. Acolo, soarta lui Radu Mazăre e în mâinile autorităților. Dacă Madagascarul acceptă cererea de extrădare, atunci Radu Mazăre poate fi adus în țară și încarcerat. Dacă invocă anumite motive pentru care o respinge, atunci procedurile s-ar putea dovedi mai complicate.
Joi, iubita lui Radu Mazăre a fost audiată de autoritățile din Madagascar. Roxana Mihalache a fost chemată la o secție de poliție pentru a fi întrebată dacă știe ceva de afacerile fostului primar al Constanței.
Radu Mazăre riscă ani grei de închisoare dacă autoritățile reușesc să-l aducă în țară. Are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul plajelor retrocedate ilegal din județul Constanța.
De asemenea, în dosarul Polaris, Radu Mazăre are o condamnare în primă instanță la aproape zece ani de închisoare. Fostul edil al Constanței e plecat din țară din decembrie 2017. Atunci, era cercetat sub control judiciar, dar, totuși, a reușit să treacă granița și să scape astfel de controlul autorităților din România.