Incendiu puternic la Penitenciarul Satu Mare! 3 deținuți au murit, iar 2 sunt în stare gravă

Incendiu puternic la Penitenciarul Satu Mare! 3 deținuți au murit, iar 2 sunt în stare gravă

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri seară, la Penitenciarul Satu Mare, fiind identificate cinci victime, dintre care trei deţinuţi morți şi doi în stare gravă.

De la ce a izbucnit incendiu

ISU Satu Mare a transmis în cursul serii trecute că ”Incendiul a fost lichidat, însă au fost înregistrate cinci victime – trei persoane decedate şi două persoane în stare gravă. În acest moment cele două persoane sunt transportate la UPU Satu Mare”. Aceștia au mai declart că alte cinci persoane aflate în apropiere au fost consultate, dar nu necesită transport la spital”.

Potrivit ultimelor informații, se pare că focul a izbucnit dintr-o revoltă a deținuților, pe motiv că, din cauza stării de urgență decretate, programul de vizite a fost scurtat. Pentru a se răzbuna, deținuții au dat foc saltelelor, creând un adevărat dezastru. La fața locului s-au deplasat imediat  3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 3 ambulanțe SMURD și 4 ambulanțe SAJ.

Uite cum a avut loc desfășurarea evenimentelor, potrivit presasm.ro:

Incendiu la Penitenciarul Satu Mare

VIDEO. Trei morți și doi răniți grav într-un incendiu la Penitenciarul Satu Mare. DETALII pe PresaSM ——> https://bit.ly/33AsTcE

Publicată de Presa Satu Mare pe Miercuri, 18 martie 2020

Care este starea actuală a deținuților din Penitenciarul Satu Mare

În urma evenimentelor neplăcute, a fost transmis un comunicat din partea Administrației Naționale a Penitenciarelor cu scopul de a adduce la cunoștință cele întâmplate și măsurile luate, potrivit digi24.

Vă informăm că, astăzi, 18.03.2020, în jurul orei 20:30, la nivelul Penitenciarului Satu Mare, a fost înregistrat decesul a trei persoane private de libertate, urmare incendierii voluntare a unei camere de deținere.

Pentru lichidarea incendiului, rezultat al unui protest spontan inițiat de zece persoane private de libertate cazate în aceeași cameră de deținere, a fost solicitat, de îndată, sprijinul echipajelor ISU. Totodată, la fața locului s-au deplasat și echipaje ale SMURD, în vederea acordării primului ajutor persoanelor implicate.

În ciuda intervenției prompte, incidentul s-a soldat cu decesul a trei persoane private de libertate, în prezent acordându-se îngrijiri medicale pentru două dintre acestea. Celelalte cinci persoane cazate în aceeași cameră de deținere se află în afara oricărui pericol.

În vederea prevenirii oricăror situații de risc generate de fumul degajat, întreaga secție de deținere a fost evacuată. Subliniem că nu a fost necesară acordarea de prim ajutor persoanelor cazate pe celelalte secții de deținere, starea de spirit în rândul acestora fiind corespunzătoare. De asemenea, nu au rezultat vătămări ale polițiștilor de penitenciare aflați în serviciu.

Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfășurându-se demersuri în vederea sesizării unității de parchet responsabile.

Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor.

Subliniem că incendiul s-a produs imediat ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulțumiri.”