În Grecia, o situație critică s-a declanșat din cauza unui incendiu masiv care a izbucnit duminică în apropierea Atenei. Locuitorii mai multor orașe din regiune au fost evacuați, în timp ce sute de pompieri și voluntari luptă neîncetat cu flăcările ce se extind rapid către capitala Greciei.
Incendiile de vegetație continuă să facă ravagii, cu peste 600 de pompieri susținuți de 30 de avioane de stingere, care încearcă să controleze un focar scăpat de sub control în nordul Atenei.
Autoritățile au dispus evacuarea unui spital de copii, a unui spital militar, a două mănăstiri și a unui orfelinat, iar locuitorii din mai multe suburbii ale capitalei au primit ordine de evacuare. Flăcările au atins uneori înălțimi de peste 25 de metri, iar meteorologii nu aduc vești bune: jumătate din țară se află sub avertizare de caniculă până joi, ceea ce ar putea duce la apariția unor noi focare.
Luni, Protecția Civilă din Grecia a dispus evacuarea mai multor orașe de la periferia nord-estică a Atenei, din cauza unui incendiu violent care a izbucnit duminică și care continuă să se extindă. Focul se apropie amenințător de capitală, iar pompierii și voluntarii se străduiesc să limiteze pagubele, în timp ce case, mașini și zone întinse de vegetație au fost deja distruse.
Situația este agravată de vântul puternic, care schimbă constant direcția incendiului, expunând tot mai multe zone la pericol.
„Incendiul, cu flăcări de până la 25 de metri, s-a extins ca fulgerul din cauza vântului puternic”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis. Acesta a forțat evacuarea orașului istoric Marathon, situat la 40 de kilometri nord-est de Atena, unde trăiesc peste 7.000 de persoane.
În dimineața zilei de luni, alte cinci localități au fost evacuate, alături de două spitale din Penteli, unul pediatric și unul militar. Pentru a găzdui miile de persoane evacuate, autoritățile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, situat în nordul Atenei.
Pompierii români, implicați de 14 ore în combaterea incendiilor din Grecia, au acționat în sprijinul echipelor locale, încercând să stăvilească flăcările care se răspândesc rapid. „Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitațiilor, umidității scăzute și vânturilor puternice, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafețe considerabile”, a comunicat Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Intervențiile echipelor românești s-au concentrat pe protejarea și stingerea locuințelor și limitarea incendiilor de vegetație, folosind trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o autospecială de mare capacitate și o cisternă de 30.000 de litri.
„Activarea și operaționalizarea modulului național specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni”, a precizat IGSU.
Ministrul grec al Protecției Civile a avertizat că jumătate din țară se află sub un risc ridicat de incendii, până cel puțin la 15 august, din cauza temperaturilor extreme, rafalelor de vânt și secetei prelungite.
„Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore și este absolut esențial ca cetățenii din împrejurimi să urmeze instrucțiunile autorităților”, a subliniat Vathrakogiannis.