Încă un artist a murit din cauza covid. Vestea tragică venită în miez de noapte

Încă un artist a murit din cauza covid. Vestea tragică venită în miez de noapte
Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, a pierdut lupta cu COVID-19

Noul flagel, numit COVID-19, face victime din ce în ce mai mult. Dacă în urmă cu câteva zile aflam vestea morții actorului Bogdan Stanoevici, astăzi aflăm despre decesul altui artist. După o luptă cu virusul, timp de o săptămână, pictorul Viorel Nimigeanu a decedat într-un spital din București.

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, a pierdut lupta cu COVID-19

Lumea artistică românească este din nou în doliu, la doar câteva zile de la decesul lui Bogdan Stanoevici. Pictorul și profesorul universitar Viorel Nimigeanu a decedat după șapte zile de luptă cu boala, într-un spital din București.

Viorel Nimigeanu, în vârstă de 70 de ani, fusese internat la terapie intensivă, în București, fiind depistat pozitiv la testul pentru covid. Starea pictorului s-a agravat, în ultimele șapte zile fiind intubat. Recunoscut ca fiind unul din mari artiști plastici contemporani ai României, și profesor la Universitatea de Artă și Design, Viorel Nimigeanu a avut o carieră strălucită în lumea artelor plastice.

O carieră plină de realizări

Născut în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud, în 1950, Viorel Nimigeanu și-a descoperit încă de mic veleitățile artistice, astfel că în 1969 dă examen la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj. După patru ani de studii, termină institutul, în anul 1973. În 1977 ajunge să-i fie elev celebrului pictor român Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București.

În timpul aprofundării studiilor la București, sub bagheta lui Corneliu Baba, Viorel Nimigeanu își începe drumul în artele plastice cu expoziții la București și Cluj Napoca. Ulterior ajunge să aibă vernisaje expoziționale și în străinătate, unde critica de specialitate îi recunoaște valoarea.

Un an mai tărziu, fiind încă student la București, descoperă arta monumentală. Astfel că începe să picteze în peste 30 de biserici din țară și străinătate. La 33 de ani de la întrarea în institutul bucureștean, și după zecile de vernisaje, în 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Critici de artă, precum Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, și alții, îi recunosc valoarea lucrărilor sale. Vernisajele expoziționale semnate de Viorel Nimigeanu, atât la Cluj, cât și la București, au fost unele dintre cele mai vizitate de amatorii de frumos. La împlinirea vârstei de 70 de ani, la Muzeul de Artă Cluj, a avut loc vernisajul aniversar.

După aflarea veștii decesului artistului plastic, Muzeul de Artă din Cluj a emis un comunicat de presă, scriind:

”În 12 ianuarie 2021, lumea artistică clujeană, cu imensă tristețe, a luat la cunoștință trecerea în neființă a pictorului Viorel Nimigeanu. (…) Moștenirea lăsată posterității este una semnificativă și profundă.”, scrie Muzel de Artă din Cluj.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI