15 apr. 2025 | 17:39

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște, potrivit tradiției. Obiceiuri pe care este bine să le respecte orice gospodină

Știri generale
În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște, potrivit tradiției. Obiceiuri pe care este bine să le respecte orice gospodină
În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște, potrivit tradiției

Atunci când se pregătesc pasca și cozonacii de Paște, îți propun trei rețete delicioase pe care le poți încerca în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare. Acestea sunt cele două zile în care gospodinele au timp să pregătească tradiționalele copturi de Paște, friptura și drobul de miel.

Când trebuie să prepari cele mai gustoase preparate pentru masa de Paște

Află când se pregătesc pasca, cozonacii și drobul pentru masa de Paște. Îți propunem 3 rețete savuroase pe care le poți încerca în Joia Mare sau Sâmbăta Mare. Zile dedicate în mod tradițional pregătirilor culinare pentru sărbători, când gospodinele se ocupă de copturi, friptură și preparatele din miel.

Paștele se apropie cu pași repezi, iar ultimele pregătiri pentru curățenie și masa festivă trebuie încheiate. Potrivit tradiției, Joia Mare este dedicată în special vopsirii ouălor și igienizării casei, în timp ce Sâmbăta Mare este rezervată preparării mâncărurilor.

În această zi se taie mielul, iar gospodinele gătesc principalele bucate tradiționale, precum drobul și friptura de miel. Tot atunci se coc pasca și cozonacii. Seara, se pregătesc hainele curate pentru ziua de Paște.

Din punct de vedere religios, Sâmbăta Mare este ultima zi a Săptămânii Patimilor și precede Paștele, fiind ziua în care creștinii ortodocși comemorează îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi, credincioșii se roagă, reflectând asupra suferințelor lui Hristos pentru mântuirea omenirii, pregătindu-se pentru a participa la slujba de Înviere.

Sâmbăta Mare reprezintă o zi de liniște profundă înainte de Înviere, când Hristos înfruntă moartea în iad și cheamă întreaga umanitate la viață. Se spune că este bine să nu dormi în această zi, deoarece atunci când cerurile se deschid, Domnul poate vedea adâncurile ființei tale, iar dorințele tale se vor împlini.

Rețetă Pască

1 kg Brânză de vaci
6 Ouă
220 grame de Zahăr
6 linguri de Făină
6 linguri de Amidon
1 plic de Praf de copt
1 linguriță de Esență de vanilie
1 linguriță Esență de lămâie
150 grame de Stafide
20 grame de Ornamente pentru prăjituri

Mod de preparare

Într-un bol, amestecați brânza de vaci cu 200 g de zahăr pudră și 6 gălbenușuri până obțineți o compoziție uniformă. Adăugați esența de vanilie și esența de lămâie, amestecând bine, apoi încorporați treptat făina, amidonul și praful de copt. Într-un alt bol, bateți albușurile până se formează o spumă tare.

Peste amestecul de brânză, adăugați albușurile bătute și amestecați ușor cu o spatulă, având grijă să nu dezumflați spuma. Încorporați stafidele, amestecând cu atenție. Turnați compoziția într-o tavă detașabilă (de 26 cm diametru), unsă anterior cu unt, și puneți-o în cuptorul preîncălzit la 180˚C. Coaceți timp de 50 de minute. După ce pasca s-a răcit, presărați-o cu zahăr pudră și decorați-o cu ornamente pentru prăjituri.

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște, potrivit tradiției

În ce zi se prepară pasca și cozonacii de Paște, potrivit tradiției

Rețetă de cozonac

– 2 kg făină
– 9 ouă
– 250 g unt
– 500 ml lapte
– 50 g drojdie de calitate
– 500 g zahăr
– esență de vanilie și portocale
– 5 g sare
– coajă de la o lămîie
– 100 g ulei
– umplutură de cacao și nuca

Într-un castron, puneți aproximativ 3 linguri de făină și opăriți-le cu jumătate din cantitatea de lapte fierbinte. Amestecați până obțineți o pastă moale, asemănătoare unei unguente.

Adăugați drojdia sfărâmată în acest amestec și lăsați-l să dospească într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece.

Între timp, bateți ouăle întregi cu restul de lapte și adăugați esențele. Când maiaua este gata, adăugați-o peste făină și turnați compoziția de ouă cu lapte. Adăugați apoi untul topit și coaja rasă de lămâie și portocală.