În ce țări Crăciunul este considerat o sărbătoare păgână

În ce țări Crăciunul este considerat o sărbătoare păgână
Este Crăciunul o Sărbătoare Păgână?

25 decembrie este zi sfântă de sărbătoare. Creștinii din toată lumea sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Însă data de 25 decembrie nu a fost de fapt consemntă cu exactitate ca fiind nașterea lui Iisus Hristos, în vechile izvoare istorice. Dar totuși, de ce 25 decembrie?

Istoria Crăciunlui nu se știe cu exactitate

Se pare că Biblia nu oferă date exacte despre referitoare la nașterea pruncului Iisus, ba, mai mult decât atât, nici anul nu se știe cu exactitate. Referirea la păstorii care au grijã de oi în timpul nopţii (Luca 2:8) ar putea sugera că ar fi vorba de decembrie, când animalele sunt în ţarcuri, dar doar un singur detaliu nu este suficient. Aceste lucruri care nu sunt consemnate cu exactitate intră cumva în contradicție cu tradițiile din ultimele zile de dinainte venirii lui Iisus Hristos pe lume, detalii care sunt tratate detaliat în cele patru evanghelii, potrivit historia.ro.
În primele douã secole de mult mai mare interes erau patimile şi învierea ca elemente fondatoare ale mitologiei creştine, dar cu timpul şi originile lui Iisus devin subiect de discuţie. Evangheliile lui Matei şi Luca contribuie prin naraţiuni binecunoscute, dar destul de diferite, şi totuşi nu ne dau o datã exacta. Mai multe detalii sunt de gãsit în scrierile apocrife ale secolului I, dar nici acestea nu se referã la data naşterii.
Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est. Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie, istoricii știind azi că ea se celebra deja în 336 d. Chr., la Roma.

„Motivul pentru care sărbătoarea Crăciunului se ține la 25 decembrie este destul de obscur, dar în general se crede că această zi a fost aleasă ca să coincidă cu sărbătorile păgâne care se țineau în preajma solstițiului de iarnă, când zilele încep să crească, pentru a se celebra «renașterea soarelui». … Saturnaliile romane (o sărbătoare dedicată lui Saturn, zeul agriculturii, și forței reînnoite a soarelui) se țineau tot în acea perioadă și se consideră că unele obiceiuri de Crăciun își au rădăcinile în această sărbătoare păgână antică“, se arată într-o Enciclopedie Americană din anul 1977.

Ce state nu sărbătoresc Crăciunul?

În vreme ce Crăciunul este o sărbătoare pe are o celebrează deja peste 160 de țări din întreaga lume, există însă și state care nu îmbrățișează această sărbătoare, multe din ele numărându-se printre statele musulmane.

Crăciunul în Maldive se sărbătorește pe plajă, sub o căldură dogoritoare
Crăciunul în Thailanda se sărbătorește pe plajă, sub o căldură dogoritoare

Printre acestea numără: Maroc, Thailanda, Turcia, Maldive. Vietnam, Somalia, Laos, Cambodgia Kuwait, Uzbekistan, Irak, sunt de asemenea alte țări care nu celebrează Crăciunul.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI