15 dec. 2023 | 18:23

În ce se fierbe şunca de porc pentru a nu se întări. Secretul tradiţional românesc vechi de zeci de ani

Sfaturi Culinare
În ce se fierbe şunca de porc pentru a nu se întări. Secretul tradiţional românesc vechi de zeci de ani
În ce se fierbe şunca de porc pentru a nu se întări. Secretul tradiţional românesc vechi de zeci de ani

Se apropie sărbătorile și, odată cu ele, și tăierea porcului. Majoritatea românilor sacrifică animalele înainte de Crăciun și fac o mulțime de preparate din carnea acestora. Printre cele mai iubite feluri de mâncare este șunca de porc, pe care, însă, nu oricine știe să o facă exact ca la carte. În ce se fierbe, astfel încât să se sfărâme în gură.

În ce se fierbe slănina ca să iasă moale ca un burete

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar românii se pregătesc deja pentru această perioadă din an, în care mesele sunt îndestulate. Sarmale, friptură, dar și slăninuță, sunt nelipsite din meniul festiv.

Șunca de porc este iubită de toată familia, dar ce facem dacă iese prea tare? O șuncă bună este moale, fragedă și se sfărâmă în gură. Pentru asta, ai nevoie de un ingredient pe care îl ai în cămară și care va face minuni pentru preparatul tău.

Slănina fiartă se pregătește foarte ușor și nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Atenție, însă, la rețetă și asigură-te că urmezi cu atenție fiecare pas:

-2 bucăți de șuncă de porc proaspăt afumată

-cimbru

-foi dafin

-fulgi de ardei iute sau dulce

-boia dulce

-1 căpățână de usturoi

Multe gospodine fierb șunca de porc în apă, dar secretul este cu totul altul: zeama de varză. Ai nevoie de aproximativ 2 litri de zeamă de la varza murată, în care să introduci slănina.

Cât se ține slănina la fiert

Cantitatea de zeamă de varză diferă de câtă slănină ai. Ideeea este să acopere perfect bucățile de carne și să se mențină la acest nivel și în timpul fierberii.

Vezi și: Care este diferenţa dintre şuncă şi slănină. Şi tu foloseşti termenii greşit, punem pariu?

Pune toată zeama de varză într-o oală și adaugă foi de dafin, cimbru și fulgi de ardei iute sau dulce, în funcție de gustul personal. Odată ce a început să dea în clocot, adaugă imediat și șunca și lasă compoziția să fiarbă timp de aproximativ zece minute.

Îndepărtează șunca din zeama fierbinte, las-o să se răcească puțin, apoi presară boia de ardei dulce și amestecă cu usturoi pisat. Lasă amestecul să se răcească și apoi servește-l însoțit de ceapă roșie, praz și țuică fiartă, așa cum este datina la români.

De obicei, șunca se pune la fiert în zeama de varză timp de aproximativ 40 de minute- nu mai mult și nu mai puțin. Respectând această durată, vei obține o șuncă cu un gust delicios, perfect, exact așa cum îți dorești.

După ce ai introdus slănina în apă clocotită, menține oala pe foc pentru aproximativ 30-40 de minute. Durata poate varia în funcție de grosimea bucăților de slănină utilizate. Periodic, testează starea bucăților de grăsime înțepându-le cu o furculiță pentru a verifica gradul de gătire. Atunci când furculița pătrunde ușor în slănină, aceasta indică faptul că este fiartă.

După ce ai scos bucățile de slănină din oală, plasează-le între două placaje de lemn, aplicând o greutate deasupra, pentru a le răci și a permite scurgerea excesului de zeamă. În timp ce acestea se odihnesc, finalizează pregătirea adăugând usturoiul.

Zdrobește usturoiul pentru a obține o pastă, apoi amestecă-l cu o linguriță de sare și o linguriță de ulei. Aplică această compoziție de usturoi peste bucățile de slănină și lasă-le să se odihnească la rece timp de aproximativ 2 ore. După această perioadă, adaugă boia de ardei dulce pentru a completa preparatul.

Ce beneficii are slănina pentru sănătate

Slănina furnizează proteine de calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor. De asemenea, conține vitamine precum B12, care este importantă pentru sănătatea sistemului nervos, și zinc, esențial pentru sistemul imunitar.

Grăsimile din slănină pot oferi o sursă eficientă de energie pentru organism. Acestea sunt dense caloric și pot contribui la furnizarea de energie pe termen lung, ajutând la menținerea nivelului de sațietate.

Află și: Ingredientul secret care trebuie presărat pe carnea de porc sau de pui. Va ieși cel mai gustos grătar

Anumite tipuri de slănină, în special cea provenită de la animale hrănite cu iarbă, pot conține acizi grași omega-3 benefici pentru sănătatea inimii și a creierului.

Slănina poate conține vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Expunerea moderată la soare și consumul echilibrat pot contribui la menținerea nivelului optim de vitamina D în organism.

Pe lângă beneficiile nutriționale, slănina adaugă un gust intens și satisfăcător mâncărurilor. Consumată cu moderare și în cadrul unei diete echilibrate, poate contribui la experiența culinară și la starea de bine.

Specialiștii în nutriție afirmă că slănina de porc conține acizi grași Omega-3, furnizând beneficii semnificative pentru sistemul imunitar și sănătatea cardiacă. Cu toate acestea, aceste avantaje sunt condiționate de un consum moderat al acestui aliment, în cantități reduse: nu mai mult de 80 de grame pe zi.

„Slănina este o formă de ajutor contra colesterolului rău. Are în compoziţie mineralul numit seleniu, nu face decât să ridice rata metabolică, rata metabolică fiind viteza cu care organismul nostru procesează nutrienţii”, explică Ionuţ Ignat, medic dietetician.

Deși slănina poate oferi anumite beneficii nutriționale, este important să o consumăm cu moderație. Excesul de grăsimi saturate poate contribui la probleme de sănătate precum nivelul crescut de colesterol și riscul de boli de inimă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro