Nimeni nu poate ști cu siguranță când viața va reveni la normal după un anumit eveniment. Nu în ultimul rând pentru că ceea ce este normal se schimbă mereu. Se schimbă chiar și în vremuri normale. Cu toate acestea, este o întrebare la care nu putem să nu reflectăm. Mai ales atunci când noile evoluții din ultima vreme, cum ar fi apariția variantei Omicron, continuă să schimbe direcția pandemiei. Dar, cu toate astea, sperăm la o normalitate post-pandemie. Ministrul Alexandru Rafila a făcut câteva precizări cu privire la acest aspect.
Dacă ar fi să luăm în calcul declarațiile OMS, dar și a specialiștilor, la nivel local, normalitatea post-pandemică ar trebui să înceapă, undeva, în luna aprilie – mai. De altfel ministrul Alexandru Rafila a făcut astfel de afirmații, la intervenția sa televizată de aseară la Antena 3, declarând:
„Opinia mea e că 50 la sută o să fie posibil din luna martie, 50 la sută prezență la spectacole sau la alte tipuri de evenimente și, odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate în care prezența să fie similară cu cea din perioade de normalitate.
Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială, economică și culturală”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Încă de la preluarea portofoliului de la Sănătate, Alexandru Rafila a fost adeptul obligativității certificatului verde la locul de muncă. Ministrul chiar a propus un proiect de lege guvernului, dar coaliția de guvernare a respins ideea. Ca o ironie, tot aseară, Alexandru Rafila a adus în discuție eliminarea acestui certificat verde, și asta într-un timp relativ scurt.
„În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătății și a miniștrilor de Externe din UE în cadrul președinției franceze și probabil se va discuta această problemă. Va participa și directorul regional al OMS și sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunțe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli.
Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă și nivelul de vaccinare este diferit între țări, în momentul de față, și atunci când va exista dovada că această boală este o infecție banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate și numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranță se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziție nu foarte lungă.”, a mai spus ministrul Rafila.
Experții spun că, probabil, Covid își va pierde statutul de pandemie cândva în 2022. Asta, în mare parte, datorită creșterii ratelor de vaccinare la nivel mondial. Un alt motiv este și evoluția pastilelor antivirale Covid, care ar putea deveni mai răspândite în 2022.
În schimb, virusul va deveni endemic, în cele din urmă scăzând în gravitate și încadrându-se în fundalul vieții obișnuite, de zi cu zi. Diferite tulpini de gripă au urmat un model similar în ultimul secol sau mai mult, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918 la pandemia de gripă porcină din 2009.
„Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme.
Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare. Eu aștept şi ridicarea stării de alertă.
Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități”, a mai explicat Alexandru Rafila, în emisiunea Subiectiv.
Virusul va rămâne probabil periculos și după ce pandemia se va încheia, la fel ca gripa, care a ucis până la 62.000 de persoane în SUA între octombrie 2019 și aprilie 2020, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.
Dar, în lipsa unor evoluții majore, viața normală post-pandemică ar putea sosi în curând, când rămâne încă de văzut.
„Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marţi cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri şi putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare şi ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare.
Ați observat că după ce am avut un vârf la 43.000 de cazuri, ulterior nu am mai depășit cu mult 33.000 de cazuri”, a declaratAlexandru Rafila, duminică seară, la Antena 3.
„Și dacă va exista un decalaj de 10-14 zile cred că şi situaţia de la ATI va intra pe un trend descrescător”, a mai completat ministrul.