În ce an se vor primi pensiile care se vor recalcula, de fapt. Raluca Turcan, vești incredibil de proaste

de: Iulia Statie
23 06. 2021

Raluca Turcan a făcut anunțul pe care nu își dorea să îl audă nimeni! Ministrul Muncii a explicat când se vor recalcula pensiile și în ce an se vor primi sumele de bani. Pensionarii trebuie să mai aștepte o vreme până când se vor face anumite schimbări.

Când vor crește, de fapt, pensiile. Raluca Turcan a făcut anunțul

Românii vor avea parte de pensii mărite abia în 2024, după spusele Ralucăi Turcan. Anul acesta se va merge pe calculele făcute anul trecut, iar, abia la finalul anului viitor Ministrul Muncii speră că va exista în Parlament o nouă lege votată ce va aduce echitate.

„Anul acesta rămânem pe pensiile majorate cu 14% de la finalul anului trecut, anul viitor se vor indexa, pentru că nu avem cum să finalizăm legea, cel puţin în funcţie de rata inflaţiei. La final de an 2022, sper să avem votată în Parlament o nouă lege care să aducă această echitate.”, a spus Raluca Turcan.

Se elimină sau nu pensionarea anticipată?

Inspectoratele teritoriale de muncă o să fie obligate să verifice minuțios fiecare angajator ce face o cerere pentru pensionarea anticpată. Totuși, Raluca Turcan a explicat că acest tip de pensioare nu poate să fie eliminat pentru că există în toată lumea, dar vor exista câteva schimbări cu privire la persoanele ce fac solicitări pentru a intra în condiții de muncă speciale.

„Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care din diferite motive fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionarea anticipată.

Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante. Spre exemplu, pentru că pompierii din cadrul SMURD au grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanță, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și a câștigat. Asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări.

Pe partea aceasta intrăm cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă. Este o obligație și în paralel să stimulăm menținerea în activitatea profesională.”, a mai spus Ministrul Muncii.