Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii: „Vor fi recalculate după o nouă formulă”

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensii:
Raluca Turcan, anunț despre recalcularea pensiilor

Raluca Turcan a vorbit miercuri seară despre perioada stagiului mininim de cotizare, dar și despre vârsta de pensionare pentru bărbați și femei. Ministrul Muncii a explicat, de asemenea, ce se întâmplă cu indicele de corecție, despre care s-a vorbit că, odată eliminat, pensiile ar putea să scadă.

Stagiul de cotizare va rămâne de 15 ani

Raluca Turcan a explicat motivul pentru care stagiul minim de cotizare tebuie să rămână de minimum 15 ani. Aceasta susține că în România există 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei. Întrebată de eliminarea indicelui de corecție care ar putea influența scăderea pensiilor, aceasta a răspuns că acesta va fi folosit într-o nouă formulă de calcul a pensiilor.

„Pentru a o accesa (pensia minimă – n.r.), au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea, pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție”, a dezvăluit ministrul Muncii.

Aceasta a reamintit că cei interesați, pot cumpăra vechime de maximum șase ani care îi poate ajuta să obțină această pensie socială.

Întrebată de semnificația indicelui de corecție, ministrul Muncii a explicat că a fost introdus de PSD și a reprezentat un factor prin care oamenii cu aceleași drepturi au fost defavorizați în avantajul altora, doar pentru că ieșeau la pensie în zile diferite.

“Indicele de corecție este un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensii.

Când au trecut contribuțiile de la angajator la angajat, acest indice de corecție a explodat și am ajuns la o inechitate nejustificată în sistemul de pensii, în care oamenii pensionați în zile diferite, doar pentru că au avut un indice de corecție diferit, au beneficiat de pensii și cu 40% mai mari unii față de alții, în condiții egale de muncă”, a dat lămuriri Raluca Turcan.

Raluca Turcan, anunț despre recalcularea pensiilor
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ce urmări au avut minciunile legate de majorarea pensiilor

Raluca Turcan a explicat că noua formulă de calcul a pensiilor va avea o predictibilitate pe termen lung și orice majorare va fi ”scoasă din pixul politicienilor”. Aceasta a reamintit modul în care milioane de pensionari au fost amăgiți cu majorarea pensiilor cu 40%, iar ulterior, bugetul statului a demonstrat că nu are cum să suporte cheltuielile masive datorate acestor majorări.

”Știm foarte bine că, ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile.

Vă dau exemplul anului 2019, când pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, însă în 2019 deja deficitul la bugetul de pensii era de 3.2 miliarde, cheltuielile erau de aproximativ 69 de miliarde și lor li se promiteau pensii cu 40% mai mari, care ar fi condus în anul 2021 la un buget de aproximativ cu 58 de miliarde mai mult, iar în anul 2022, la 152 de miliarde, asta înseamnă minciună crasă în privită sistemului de pensii”, a adăugat Raluca Turcan, potrivit Digi24.

Urmăriți Playtech.ro și pe