În cât timp se strică carnea la temperatura camerei. Momentul în care trebuie să o arunci neapărat la gunoi

de: Dana Cazacu
04 10. 2022

În cât timp se strică carnea  la temperatura camerei. S-a întâmplat. Îți termini cina și te lași distras de emisiunea ta preferată sau de un telefon de la mama, doar pentru a realiza câteva ore mai târziu că bucățile de carne pentru prânzul de mâine stau pe blatul din bucătărie. Se pot salva sau ar trebui să arunci prânzul de mâine la gunoi? Răspunsul depinde de cât timp a stat mâncarea la temperatura camerei. Iată așadar în cât timp se strică carnea dacă o lași la temperatura camerei.

În cât timp se strică carnea la temperatura camerei

Bolile alimentare sunt de obicei asociate cu carnea crudă care stă afară mai mult decât ar trebui. Carnea oferă mediul ideal pentru reproducerea bacteriilor.

Specialiștii îi avertizează pe consumatori împotriva decongelării cărnii crude la temperatura camerei. De fapt, carnea crudă nu ar trebui să stea niciodată la temperaturi peste 4,44 °C pentru perioade lungi de timp și niciodată mai mult de două ore din orice motiv.

Carnea lăsată la temperatura camerei

În cât timp se strică carnea dacă o lași la temperatura camerei? Dacă un aliment perisabil, cum ar fi carnea a fost lăsat afară la temperatura camerei peste noapte (mai mult de două ore), este posibil să nu fie sigură. Aruncă-o, chiar dacă poate arăta și miroase bine. Nu gusta niciodată un aliment pentru a vedea dacă este stricat. Utilizează un termometru alimentar pentru a verifica temperaturile. Nu lăsa niciodată alimentele în zona de pericol mai mult de două ore; sau o oră dacă temperatura exterioară este peste 32 de grade Celsius.

Zona de pericol este intervalul de temperatură cuprins între 4,44 °C și 60 °C în care bacteriile pot crește rapid. Pentru a menține alimentele în afara zonei de pericol, păstrează-le la rece, sau la mai puțin de 4,4 °C, și alimentele calde sau fierbinți, la  peste 60 °C.

Timpul în care se strică carnea lăsată la temperatura camerei

Carnea se strică la temperatura camerei

Regula celor 2 ore prevede că produsele perisabile lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore trebuie aruncate. Dacă mâncarea este păstrată într-o zonă care este de 32,2 grade Celsius sau mai mult, resturile ar trebui să fie refrigerate la 4,4 grade Celsius sau mai puțin în decurs de o oră. Acest lucru poate părea o perioadă relativ scurtă de timp pentru ca alimentele să devină nesigure.

Specialiștii spun că bacteriile există peste tot în natură și nu este neobișnuit ca în alimente să fie prezente urme de staphylococcus aureus, salmonella enteritidis, E. coli, Campylobacter, clostridium perfringens sau Bacillus cereus, dacă acestea sunt depozitate necorespunzător. Bacteriile cresc cel mai rapid între 4,4 grade Celsius și 60 grade Celsius și poate dura chiar și 20 de minute pentru ca numărul de bacterii să se dubleze.

Unele alimente sunt mai susceptibile la bacteriile dăunătoare decât altele

Alimentele care sunt cele mai asociate intoxicații alimentare cu stafilococ includ carnea, carnea de pasăre, produsele din ouă și alimentele care sunt consumate reci, cum ar fi salate (în special ouă, ton, pui, cartofi și paste), produse de patiserie umplute cu smântână, umpluturi de sandvici și lapte și produse lactate.

Ori de câte ori lași mâncarea prea mult timp, riști să faci intoxicații alimentare care pot duce la febră, diaree, vărsături, deshidratare și, în cazuri rare, paralizie, meningită și deces.