În cât timp se prescriu punctele de penalizare pentru șoferii care au primit amendă. Ce spune Codul Rutier

În cât timp se prescriu punctele de penalizare pentru șoferii care au primit amendă. Ce spune Codul Rutier
Cod Rutier. În cât timp se prescriu punctele de penalizare

Codul Rutier prevede că șoferilor care acumulează 15 puncte de penalizare li se suspendă dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 30 de zile. Aceste puncte sunt anulate la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

Cod Rutier. În cât timp se prescriu punctele de penalizare

Dacă au rămas fără permisul de conducere și acumulează din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni, șoferii vor avea carnetul de conducere suspendat pentru o perioadă de 60 de zile. Punctele de penalizare se prescriu, potrivit prevederilor din Codul Rutier.

Cod rutier 2020. Ce spune legea despre ITP. Șoferii care sunt vizați

Art.103.

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

  1. a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a savârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare
  2. b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce

(2) În cazul în care conducatorul de autovehicul sau tramvai savârseste, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o noua fapta prevazuta la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3) si art.102 alin.(3), perioada de suspendare se majoreaza cu înca 30 de zile.

(4) Punctele de penalizare se anuleaza la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.

(5) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pâna în acel moment.

(6) În cazurile prevazute la alin.(1), contravenientul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, are resedinta, în termen de 5 zile de la primirea înstiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere.

(7) Neprezentarea contravenientului în termenul prevazut la alin.(6), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, prevazuta la alin.(1) lit.a) si b).