Indiferent că vorbim de taxe sau impozite, conform legislației în vigoare, fiecare contribuabil are obligația de a-și plăti datoriile către stat. Dar, în anumite condiții, aceste datorii pot deveni nule, sau, mai exact statul, prin instituția ANAF, nu mai poate obliga un datornic să plătească sumele către ANAF. Acest termen se numește prescripție, și intră în vigoare în anumite condiții strice, conform procedurilor fiscale existente în România.
În contextul pandemiei, mulți români au fost puși în situația de anu-și mai putea plăti datoriile către stat. Statul introduce noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, prin ordonanță de urgență. Gunverul introducea două măsuri principale.
Prima consta în acordarea de bonusuri pentru plata impozitului anual pe venit până la 30 iunie 2020. Cea de a doua era o amnistie fiscală pentru dobânzi și penalități pentru contribuabilii care plătesc principalele datorii restante datorate la 31 martie 2020 până la 15 decembrie 2020.
Scopul acestor facilități este prevenirea acumulării de noi datorii față de stat. În același timp s-a dorit evitarea deschiderii de noi proceduri de insolvență datorită măsurilor adoptate în perioada stării de urgență de anul trecut. Dar și evitarea problemelor tehnice datorate numărului mare de declarații depuse precum și creșterea gradului de conformare de către contribuabili.
Cu toate astea, conform reglementărilor ulterioare, contribuabilii sunt, totuși, obligați să-și plătească datoriile către stat, prin colectarea sumelro prin instituția ANAF.
Cu toate astea, conform procedurilor fiscale din România, datoriile contribuabililor pot fi prescrise, dar numai în anumite condiții. Conform legsilației României, datoriile către ANAF se pot prescrie, numai dacă termenul datoriei trece de cinci ani.
Cu alte cuvinte prescripția începe de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.
„Pentru ca prescripția să se realizeze, este necesar ca statul, prin intermediul Administrației Financiare, să nu emită noi notificări care să prelungească, cu alți cinci ani, termenul de prescripție. Asemenea prescrierii datoriilor, tot în cinci ani se prescrie și dreptul statului de a executa societatea pentru neplata la termen scadent a obligaţiilor fiscale declarate.
Termen curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.”, conform articolului 131 din Codul de Procedură Fiscală.
Cu alte cuvinte, dacă un cotribuabil are datorii către stat până în anul 2015, începând cu acest an se va prescrie, iar instituția statului nu va mai putea emite notificări sau popriri ntr-o astfel de situație.