Imunitatea de turmă. S-a aflat abia acum când o vom atinge, de fapt

Imunitatea de turmă. S-a aflat abia acum când o vom atinge, de fapt
Poziția OMS cu privire la ”imunitatea de turmă” ca modalitate de combatere a COVID-19

Tot mai des, în ultima vreme, s-a tot vehiculat termenul de imunitate de turmă. „Imunitatea de turmă”, cunoscută și sub numele de „imunitatea populației”, este protecția indirectă împotriva unei boli infecțioase. Aceasta se întâmplă atunci când o populație este imună fie prin vaccinare, fie prin imunitate dezvoltată prin infecția anterioară.

”Imunitatea de turmă”, obsesia ultimelor zile

”Imunitatea de turmă” împotriva COVID-19 ar trebui realizată prin protejarea oamenilor prin vaccinare, nu prin expunerea lor la agentul patogen care cauzează boala, spune OMS. Directorul general OMS a făcut aceste afirmații într-un discurs informativ din 12 octombrie 2020. Oficialul susține obținerea acestei imunități de turmă prin vaccinare. În același timp oficialul OMS spune că ”imunitatea de turmă” nu se obține prin răspândirea bolii.

Oficialul OMS declara că vaccinurile ne antrenează sistemul imunitar pentru a crea proteine care luptă împotriva bolilor, cunoscute sub numele de „anticorpi”. În același timp, oficialii UE declarau recent, prin vocea Thierry Breton, că imunitatea se va atinge până la jumătatea lunii iulie.

Persoanele vaccinate sunt protejate împotriva bolii în cauză și a transmiterii agentului patogen, ruperea oricăror lanțuri de transmitere. Astfel a luat naștere termenul de ”imunitatea de turmă”, acum din ce în ce mai vehiculat, la nivel mondial.

Poziția OMS cu privire la ”imunitatea de turmă” ca modalitate de combatere a COVID-19

Încercările de a ajunge la „imunitatea de turmă” prin expunerea oamenilor la un virus sunt problematice. Mai ales din punct de vedere științific și sunt lipsite de etică. Lăsarea COVID-19 să se răspândească în rândul populațiilor, de orice vârstă sau stare de sănătate, va duce la infecții, suferințe și moarte inutile, declara directorul OMS.

Marea majoritate a oamenilor din majoritatea țărilor rămân susceptibile la acest virus. Sondajele sugerează că în majoritatea țărilor, mai puțin de 10% din populație a fost infectată cu COVID-19.

”Încă învățăm despre imunitatea la COVID-19. Majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 dezvoltă un răspuns imun în primele câteva săptămâni, dar nu știm cât de puternic sau de durabil este acel răspuns imunitar sau cum diferă pentru diferite persoane. De asemenea, au existat rapoarte de persoane infectate cu COVID-19 pentru a doua oară.

Până nu vom înțelege mai bine imunitatea COVID-19, nu va fi posibil să știm cât de mult dintr-o populație este imun și cât durează această imunitate. Cu atât mai mult să facem predicții. Aceste provocări ar trebui să excludă orice planuri care încearcă să crească imunitatea în cadrul unei populații.”, declara oficialul OMS în discursul său.