În România, chiar și înainte de Revoluția din 1989, existau instituții non-bancare care acordau credite românilor. După 1990, mare parte dintre acestea, cunoscute sub numele de instituții C.A.R, au devenit IFN-uri (instituții financiare nebancare), care acordă și astăzi credite, în anumite condiții și practicând diferite dobânzi, cele mai multe fiind mai mici decât cele operate de creditorii bancari. Dar pentru a putea face astfel de credite, C.A.R-uri, doritorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, primordial fiind calitatea de membru a acestor instituții, cum este și C.A.R. FAUR-IFN.
Pe vremea de tristă amintire, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor financiare ale românilor erau instituite aceste C.A.R-uri – Case de Ajutor Reciproc. O bună perioadă de timp aceste instituții se adresau angajaților statului socialist, oferind împrumuturi rapide, pe perioade scurte, sau mai lungi, și cu dobânzi extrem de mici.
După un prim succes, se lua decizia emiterii și a carnetelor de C.A.R., cu ajutorul cărora mulți români, în perioada comunistă, reușeau să-și cumpere case, aparatură electrocasnică, și chiar celebra Dacia.
Odată cu trecerea într-o altă etapă, după evenimentele din 1989, majoritatea instituțiilor au fost reorganizate, conform OG 26/2000 (aprobata prin Legea 246/2005) si a Legii nr. 122/1996, devenind, așa cum spuneam, instituții financiare nebancare.
La această oră, la nivel național, funcționează peste 2.000 de unități, organizate în uniuni și federații, atat la nivel teritorial cât și național. Printre acestea, cu o vechime considerabilă, se numără și C.A.R. FAUR-IFN, care își desfășoară activitatea la nivelul Capitalei, dar și în județele Ilfov, Giurgiu, Ialomița, Teleorman si Călărași.
Ca și celelalte instituții de profil, C.A.R. FAUR-IFN oferă sume de bani, cu practicarea unor dobânzi fixe, pe o perioadă maximă de șaseani. În urma acordării împrumutului, banii datorați către C.A.R. FAUR-IFN vor fi opriți direct din salariul angajatului, apărând și pe fluturașii de salariu. Deci am enunțat și prima condiție pentru a putea accesa un împrumut, și anume calitatea de angajat cu carte de muncă în cadrul unei instituții.
În general pentru acest gen de împrumutir, C.A.R. FAUR-IFN vă va cere să aveți un girant, adică o terță persoană care să garanteze faptul că veți plăti împrumutl către instituție. Serviciile oferite de instituție se adresează către „Orice persoană fizică salariată sau care obține venituri de natură salarială cu domiciliul din București, Călărași, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Giurgiu poate deveni membru C.A.R. FAUR-IFN.”
Ratele lunare pot fi plătite direct în contul instituției, sau, așa cum spuneam, pot fi oprite direct din salariul pe care-l încasezi lunar, dar nu mai mult decât este stabilit în contractul cadru de împrumut între tine, ca și client, și C.A.R. FAUR-IFN, în calitatea sa de creditor. Pentru mai multe detalii veți găsi informații pe site-ul instituției.