Impozitare pensii 2023. Anunțul momentului pentru acești pensionari

de: Ionuț Vieru
27 01. 2023

Vești bune pentru pensionari. În Guvern s-a discutat despre posibilitatea eliminării impozitării pensiilor care depășesc suma de 3.000 de lei. Până acum s-a aplicat doar asupra pensiilor de până la 2.000 de lei. Cum se va face impozitarea pensiilor în 2023?

Impozitare pensii 2023. Cine se va bucura de majorare

Cei care au în momentul de față o pensie cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar. Aceasta este valabilă pe lângă majorarea venitului tuturor pensionarilor de la 1 ianuarie 2023.

Datorită eliminării necesității impozitelor pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei, vor primi o mărire de câteva sute de lei, lucru posibil datorită modificării Codului Fiscal.

Propunerea de modificare a Codului Fiscal a venit luna trecută, în decembrie 2022, care prevede și neimpozitarea pensiilor de până la 3.000 de lei. Nu a existat o dezbatere sau un vot în acest sens. În schimb, Alina Gorghiu, președintele Senatului, a făcut următoarele declarații:

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii’”, se arată în propunerea legislativă.

Inițiativa de a nu impozita pensiile până în 3.000 de lei a venit de la PNL. Parlamentarii au ajuns la această decizie în contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum, astfel fiind propusă majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei ca și „formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă”.

Citește și: Românii care trebuie să dea pensia înapoi. Statul român te caută și pe lumea cealaltă pentru câțiva șfanți

Vârsta de pensionare la femei în anul 2023

Potrivit legislației în vigoare, vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei. Însă, această limită nu a fost încă atinsă, ca și în cazul bărbaților, motiv pentru care crește în fiecare an, până în 2030. De asemenea, și stagiul de cotizare este diferit. Este de 35 de ani, însă va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Femeile pot beneficia de o reducere a vârste standard de pensionare dacă au lucrat în condiții grele, ca și în cazul bărbaților, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel. Iată vârsta de pensionare pentru femei în anul 2023:

  • Ianuarie – Mai 2023

Vârsta standard de pensionare împlinită – 62 de ani

Stagiul minim de cotizare – 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat – 32 de ani

Citește și: Adeverinţa pe care să o pui neapărat în dosarul de pensie. Altfel rişti să nu primeşti nimic

  • Iulie 2023

Vârsta standard de pensionare împlinită – 62 de ani și o lună

Stagiul minim de cotizare – 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat – 32 de ani și o lună

  • August – Septembrie 2023

Vârsta standard de pensionare împlinită – 62 de ani și o lună

Stagiul minim de cotizare – 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat – 32 de ani și trei luni

  • Octombrie – Noiembrie 2023

Vârsta standard de pensionare împlinită: 62 de ani și o lună

Stagiul minim de cotizare: 15 ani

Stagiul complet de cotizare realizat: 32 de ani și patru luni.

Citește și: Câţi români au luat pensie specială în ianuarie 2023. Casa Naţională de Pensii Publice a făcut anunţul

Femeile au opțiunea de a lucra până la 65 de ani dacă doresc. Însă, este important de știut faptul că, dacă iau această decizie, nu se mai pot răzgândi ulterior.

“Prin opțiunea făcută de a continua contractul de muncă până la vârsta de 65 de ani, au fost puse în aplicare dispozițiile art. 56, alin. (1), lit. c), așa cum a fost modificat ca urmare a Deciziei CCR 387/2018. Așadar nu mai există o bază egală pentru încetarea contractului de muncă de drept (pensie, în acest caz), anterior vârstei de 65 de ani”, a explicat, pentru Avocatnet. avocatul Andrei Dina.