22 aug. 2022 | 19:52

Impozit proprietate 2023. Cât vom plăti în plus anul viitor

Social
Impozit proprietate 2023. Cât vom plăti în plus anul viitor
Noile proiecte asumate în PNRR, anunță modificări majore, mai ales la colectarea impozitelor locale

Impozit proprietate 2023! În luna mai a acestui an și, ulterior, la începutul lunii iunie, redacția Playtech scria despre PNRR. În cadrul acelor materiale, conform asumărilor PNRR, actuala guvernare anunța noi formule de calcul pentru impozitul pe proprietăți. Conform informațiilor de la acel moment, se discuta de un plafon de impozitare, în funcție de numărul de proprietăți. În același timp mai spun documentele, se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar, persoană fizică sau juridică. Oricum, rămâne întrebarea „Cât vom plăti în plus anul viitor?”.

Impozit proprietate 2023. Se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar

Noile proiecte asumate în PNRR, anunță modificări majore, mai ales la colectarea impozitelor locale, în special cele pentru prorpietăți. Așa cum spune și titlul, noile reglementări elimină această diferențiere de impozitare.

Cu alte cuvinte se vor colecta impozitele pe alte baze de calcul, decât cele în funcție de propietar, persoană fizică sau juridică. Conform planului cadru din PNRR, se impune, în aceste condiții, stabilirea unui plafon de impozitare.

Noul procent, de 1% din valoarea unei locuințe, va ajunge la 100.000 de euro. Acum valoarea impozitelor pentru locuințe se situează între 50 și 60 de euro. Odată cu implementarea plafonului, acestea vor ajunge la aproximativ 1.000 de euro pentru o locuință evaluată la 100.000 de euro.

Dar se schimbă schimbarea,odată cu noile modificări din Codul Fiscal, ce vor fi aplicate din 2023. Conform acestora, impozitul minim va fi de 0,1%, pentru clădirile rezidențiale, și de 0,5%, pentru pentru cele nerezidențiale. Acet plafon lasă mână liberă administrațiilor locale să stabilească care va fi valoarea cotelor de impozit.

Cât vom plăti în plus anul viitor

În urma unor analize a noilor reglementări, cei de la Deloitte Romania au simplificat ideile transpuse în modificările aduse Codului Fiscal, aceștia spunând că:

„Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”. În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii. Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare.

Astfel, în principiu, impozitul pe clădiri va crește de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și, doar în anumite cazuri excepționale, acesta va rămâne neschimbat față de 2022.”, spune analiza Deloitte România.

Conform calculelor Deloitte, în 2023 vom plăti cu 50% mai mult. Dacă acum plăteam 250 de lei, în 2023, după noua formulă de calcul, impozitul se va ridica la 375 de lei.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Tradiții în Sâmbăta Luminată. Ce nu avem voie să facem azi sub nicio formă
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Lege pentru toți șoferii din România. INTERZIS pentru cei care trebuie să facă ITP-ul
Capital.ro
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală, surprinse în mai multe județe
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Schimbări la CNAS. Cardul de sănătate se mută pe telefon
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro