14 mart. 2024 | 10:19

Impozit aproape dublu la salariu pentru acești români? Ce s-ar putea întâmpla cu angajații

News
Impozit aproape dublu la salariu pentru acești români? Ce s-ar putea întâmpla cu angajații
Impozit aproape dublu la salariu pentru acesti romani Ce s-ar putea intampla cu angajatii

Vești rele pentru români. Taxele pe salariu cresc în mod considerabil, ceea ce înseamnă să poate ajunge chiar și la un impozit dublu față de ce știau până acum. Cine sunt persoanele vizae și ce se poate întâmpla cu angajații în această situație.

Salarii impozitate dublu

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a făcut unele propuneri cu privire la impozitarea și taxarea în România, care ar putea afecta substanțial veniturile cetățenilor. În cazul unora dintre angajați, impozitul chiar se poate dubla.

La scurt timp după o întâlnire cu secretarul general al organizației la care țara noastră dorește să intre, Marcel Ciolacu și președintele Klaus Iohannis au primit un raport despre starea economiei noastre de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în România. Este o organizație extrem de vitală, în care se află marile economii ale lumii.

Acest raport prezintă o serie de soluții pe care Guvernul României ar trebui să le implementeze, ceea ce implică și mai multe costuri. Dacă acestea ar intra în vigoare, ar afecta milioane de oameni din România, care vor pierde sume substanțiale din salariile lor.

În primul rând, se propune un impozit progresiv de 6% pentru salariile care depășesc 3.900 de lei net. Astfel, acest procent ar semnifica o scădere de 10% față de nivelul actual.

Cu toate acestea, impozitele vor crește pentru cei cu salarii peste 3.900 lei pe lună până la 9200 lei pe lună. În comparație cu nivelul actual de 10%, impozitul ar trebui să crească în cazul acestora la 12%.

În plus, există o treaptă suplimentară a impozitului progresiv de 18 la sută, care afectează veniturile care depășesc 9 200 lei pe lună. Acest lucru ar însemna aproape o dublare a impozitării față de cât este în prezent în România, deoarece acolo se aplică o cota de 10% a impozitului pe venit pentru toate salariile, fără praguri.

Se propune creșterea TVA-ului

OCDE propune și o creștere a TVA-ului pentru toate produsele și serviciile. În acestea intră și energie termică, case, restaurante, hoteluri, panouri fotovoltaice și se vorbește despre o majorare de la 5% sau 9% la 19%. Excepție de la această schimbare radicală fac alimentele, medicamentele, precum și casele sociale.

Veștile nu sunt tocmai bune nici pentru viitorii pensionari. Economiștii au propus, printre altele, atât creșterea vârstei de pensionare în funcție de speranța de viață, cât și eliminarea prevederilor din noua lege a pensiilor care favorizează mamele care au mai mulți copii.

Până acum, o mamă se putea pensiona anticipat, fără penalizare, în funcție de numărul de copii cărora le dăduse naștere. Se pare, însă, că acest beneficiu pentru femei ar putea fi eliminat de o nouă lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie.

Guvernanții au promis și implementarea unor măsuri în viitorul apropiat. Aceștia îi asigură pe români că nu vor crește taxele în 2024, pentru a nu fi un șoc prea mare pentru oameni, dar le vor pune în aplicare în anii următori, începând cu 2025.

Scumpiri la alimente și servicii

Marți, INS a comunicat că inflația a scăzut la 7,2 la sută în februarie, mai lent decât se anticipase, în principal ca urmare a efectului de bază favorabil. Creșterea prețurilor la alimente de bază, în special la carne și produse de panificație, a contribuit la menținerea ratei inflației la o cotă mai înaltă decât se anticipase.

De asemenea, ponderea energiei în coșul de consum actualizat este mai mare, conform calculelor realizate de specialiști- 18,3% față de 9,9% în zona euro. Din acest motiv, România este mai vulnerabilă la modificările prețurilor materiilor prime energetice decât alte țări din UE.

Prețurile de consum au crescut cu 0,8% în februarie față de ianuarie, conform ultimelor analize. Produsele de tutun, combustibilii și articolele de igienă și cosmetice au crescut prețurile produselor nealimentare cu 0,9 % lunar.

De asemenea, legumele, fructele proaspete și produsele alimentare de bază, în special pâinea, au scăzut cu 0,7%.
Pe fondul unei scumpiri mai accentuate a costului cu forța de muncă, serviciile s-au scumpit și cu 0,8%. Dintre acestea, cea mai notabilă creștere lunară a fost în februarie pentru serviciile de canalizare.