Important pentru pensionari. Ce se întâmplă cu punctul de pensie în 2022

Important pentru pensionari. Ce se întâmplă cu punctul de pensie în 2022
Ce se întâmplă cu punctul de pensii?

Anunț important pentru pensionari! Detalii despre noua lege a indemnizațiilor acestora. Ce se va întâmpla cu punctul de pensie în 2022? Nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu punctul de pensii în 2022?

Guvernul a susținut în proiectul de act normativ că valoarea punctului de pensie va fi „înghețată” la 1.442 de lei în 2021 prin cadrul unui proiect de OUG lansat deja în dezbatere publică de Executiv.

Valoarea acestuia se va menține la cea din anul curent, cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului cu numărul 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul precedent. La acestea se adaugă modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare, mai arată proiectul de OUG.

„Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, susţine Guvernul.

Astfel, valoarea punctului de pensie se va majora din anul 2022, cu rata medie a inflației pe an la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Cuantumul majorării se va stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, mai arată Excutivul, consultat de economica.net.

Ce arată documentul oficial?

„La construcția bugetară pe anul 2021 și estimările pe perioada 2022-2024 trebuie avută în vedere asigurarea finanțării cu prioritate a măsurilor în planul sănătăţii publice care au impact pozitiv și în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, a măsurilor în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice, concomitent cu reducerea dezechilibrelor fiscale înregistrate în anul 2019.

În acest context, se impune adoptarea de măsuri care să limiteze cheltuielile bugetare, întrucât majorarea acestora creează premisele unui dezechilibru bugetar, cu consecințe negative asupra performanţelor fiscale şi externe ale României și care totodată să permită crearea unui spațiu fiscal pentru alocarea de sume pentru susținerea investițiilor publice majore și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă, cu efect multiplicator şi aport direct la formarea brută de capital fix”
Nota de fundamentare a proiectului de OUG

Liderul Partidului Național Liberat susține că „sistemul de a creşte punctul de pensie în iulie – septembrie a provocat foarte multe anomalii şi foarte multe discrepanţe în ceea ce priveşte cuantumul pensiei la categorii de pensionari cu o contributivitate similară. Sigur, am discutat şi de procedura de recalculare a punctului de pensie, astfel încât să se facă dreptate pentru pensionari, o procedură care începe şi care se va derula într-un ritm cât de alert este posibil’.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI