Programul IMM Invest urmează să sufere modificări foarte importante efectuate de Mnisterul Finanțelor Publice! Chiar dacă a fost anunţată majorarea plafonului la 20 miliarde lei, se pare că actul normativ conţine şi alte modificări care nu îi vor bucura deloc pe oamenii de afaceri.
Una dintre cele mai importante modificări aduse programului IMM Invest este legată de subvenţionarea dobânzii, scrie HotNews.ro. Potrivit proiectului, dacă Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză prevede o creştere economică mai mare în 2021 decât în 202, atunci nu se mai acordă granturile pentru plata dobânzilor.
Cum anul 2020 a fost foarte greu pentru economia României, din cauza pandemiei, se așteaptă ca anul 2021 să fie unul mai bun, așadar se poate spune „Adio” de la subvenţionarea dobânzii.
„Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de 8 luni de la data acordării creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizează conform schemei de ajutor de stat prevăzută la art.II, iar pentru anii următori se aprobă anual printr-un act normativ cu putere de lege doar în condiţiile în care creşterea economică estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză se situează sub nivelul creşterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizează în condiţiile respectării prevederilor legislaţiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare”.
1. crearea posibilităţii microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici pentru accesarea creditelor/liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru de valori mai mari, de până la 5 milioane lei
2. eliminarea cerinţei prin care beneficiarii Programului se obligau să nu disponibilizeze personalul existent până la data de 31 decembrie 2020
3. Creşterea perioadei până la data de 31 octombrie 2021 până la care pot fi efectuate plăţile reprezentând grantul în cadrul Schemei de ajutor de stat concomitent cu creşterea bugetului şi plafonului de garantare al Schemei.
4. Creşterea plafonului total al garanţiilor ce pot fi acordate în cadrul Programului la suma totală de 20 miliarde lei pentru acomodarea solicitărilor de credite existente
5. suplimentarea bugetului Schemei de ajutor de stat aferent granturilor până la suma de 1,106 milioane lei, aproximativ 228,42 milioane euro, în condiţiile creşterii plafonului total al garanţiilor care pot fi acordate în anul 2020 la suma de 20.000.000.000 lei, conchide HotNews.ro.