Imaginile accidentului aviatic din Brazilia arată proporția dezastrului. Toți pasagerii au murit

de: Ștefan R. Apostol
10 08. 2024

În cursul serii de 9 august, un avion cu 61 de persoane la bord s-a prăbușit într-o zonă rezidențială a unui oraș din statul brazilian Sao Paulo. Din datele preliminare se constata că toți cei aflați la bord ar fi decedat. Au apărut și imaginile accidentului aviatic din Brazilia care arată proporția dezastrului.

Au apărut imaginile accidentului aviatic din Brazilia

Vineri seara, un avion cu 61 de persoane la bord s-a prăbușit într-o zonă rezidențială a unui oraș din statul brazilian Sao Paulo, devenind o epavă incendiară. Compania aeriană a declarat că nu au existat supraviețuitori și că toți cei 57 de pasageri și 4 membri ai echipajului au murit la fața locului.

Compania aeriană VOEPASS declarase anterior că erau 62 de persoane la bord. Aceasta a confirmat într-o declarație anterioară că avionul, care se îndrepta spre aeroportul internațional Guarulhos din Sao Paulo, s-a prăbușit într-o comunitate închisă din orașul Vinhedo.

Avionul a decolat de pe aeroportul Cascavel la ora locală 11:46, a declarat compania aeriană. Declarația nu a precizat care a fost cauza accidentului. Pompierii, poliția militară și autoritatea de apărare civilă au trimis echipe la locul prăbușirii în Vinhedo, a precizat guvernul într-o declarație.

Avionul a decolat din Cascavel, în statul Parana, și are loc la mai puțin de un an după ce 12 persoane, inclusiv un bebeluș, au murit într-un accident de avion în Amazonul brazilian.

„Am crezut că va cădea în curtea noastră”

Autoritățile au sigilat intrarea în zona rezidențială în care s-a prăbușit avionul, în timp ce jurnaliștii aflați afară priveau cum vehiculele oficiale, inclusiv ambulanțele, intrau și așteptau informații.

„Am crezut că va cădea în curtea noastră. A fost înfricoșător, dar slavă Domnului că nu au existat victime printre localnici. Totuși, se pare că cele 62 de persoane din avion au fost adevăratele victime.”, a declarat reporterilor, în apropierea locului prăbușirii, o locuitoare și martoră atragicului eveniment.

Înregistrarea video apăprute ulteiror în spațiul media arată cel puțin două cadavre împrăștiate printre bucăți de epavă în flăcări.

Rețeaua de televiziune braziliană GloboNews a prezentat imagini aeriene dintr-o zonă din care ieșea fum din fuselajul unui avion distrus. Imagini suplimentare difuzate anterior de GloboNews arătau avionul coborând pe verticală, în spirală, în timp ce cădea.

Luiz Inácio Lula da Silva: „Foarte trist”

În cadrul unui eveniment desfășurat în sudul Braziliei, președintele Luiz Inácio Lula da Silva a cerut mulțimii să se ridice în picioare și să respecte un minut de reculegere, în timp ce el a comunicat vestea.

El a spus că toți pasagerii și membrii echipajului de la bord au murit, fără a preciza cum a fost obținută această informație. „Foarte trist. Toată solidaritatea mea familiilor și prietenilor victimelor.”a scris el pe social media.

Centrul forțelor aeriene braziliene pentru investigarea și prevenirea accidentelor aeriene a declarat  că are o echipă în drum spre locul accidentului. Într-o declarație separată, poliția federală braziliană a declarat că a început deja ancheta și că trimite specialiști în accidente aviatice și în identificarea victimelor dezastrelor pentru a ajuta.

Imaginile accidentului aviatic din Brazilia arată proporția dezastrului

Personalul VOEPASS de la aeroportul Guarulhos a declarat că notifică membrii familiilor victimelor și le oferă sprijin într-o cameră privată din aeroport, dar nu a precizat numărul victimelor.

Avionul este un turbopropulsor bimotor ATR 72-500, potrivit Flight tracker FlightRadar24, un site de urmărire a zborurilor, deși VOEPASS nu a confirmat imediat acest lucru.

FlightRadar24 a declarat într-o postare pe social media că, în zona în care s-a prăbușit avionul, exista o „avertizare activă pentru givraj sever”, dar și că avionul zbura la o altitudine de 5.000 de metri chiar înainte de accident.

Producătorul avionului, compania franco-italiană ATR, a declarat că a fost informată de accident, și că a implicat acest model de avion, precizând faptul că specialiștii companiei sunt pe deplin angajați pentru a sprijini atât ancheta.