Imagini șocante descoperite din satelit. Amenințare nucleară la adresa omenirii?!

Imagini șocante descoperite din satelit. Amenințare nucleară la adresa omenirii?!
Israel deține o instalație nucleară secretă

De-a lungul timpului au existat zvonuri în mediul politic internațional despre anumite intenții ale statului Israel. Oficialii israelieni au negat acuzațiile aduse de guvernele americane, legat de intențiile nucleare ale Israleului. Se pare că recent au fost descoperite noi detalii șocante despre adevăratele intenții israelite și despre o instalație nucleară.

Israel deține o instalație nucleară secretă

Au apărut noi dovezi despre o instalație nucleară israeliană secretă. Datele spun că ar face parte din centrul programului de arme atomice nedeclarate de Israel. Informațiile mai spuncă operațiunea este în curs de desfășurare.

Se pare că ar fi cel mai mare proiect de construcție din ultimele decenii, arată fotografiile din satelit analizate de The Associated Press.

O săpătură de dimensiunea unui teren de fotbal se află acum la doar câțiva metri de reactorul îmbătrânit de la Centrul de Cercetări Nucleare Shimon Peres Negev de lângă orașul Dimona.

Facilitatea găzduiește deja laboratoare subterane vechi de decenii care reprocesează tijele uzate ale reactorului pentru a obține plutoniu de calitate pentru arme pentru programul de bombe nucleare din Israel.

La ce se referă construcția rămâne însă neclar, dacă este o nou instalație nucleară, rămâne de aflat. Guvernul israelian nu a răspuns la întrebările detaliate din partea AP cu privire la lucrare. Conform politicii sale de ambiguitate nucleară, Israel nu confirmă și nici nu neagă că deține arme atomice.

Israel face parte din cele patru țări care nu s-au alăturat niciodată Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare. Acesta a fost un acord internațional de referință menit să oprească răspândirea armelor nucleare.

Informațiile despre această instalație nucleară vin în timp ce Israel își menține critica dură asupra programului nuclear al Iranului. Iranul rămâne sub supravegherea inspectorilor Națiunilor Unite spre deosebire de Israel. Statul israelian a reînnoit apelurile între experți pentru ca Israelul să declare public detaliile programului său.

Ceea ce „guvernul israelian face la această fabrică secretă de arme nucleare este ceva despre care trebuie vorbească guvernul israelian”, a declarat Daryl G. Kimball, directorul executiv al Asociației pentru Controlul Armelor din Washington.

Colaborarea dintre Franța și Israel în programul nuclear

Cu asistența franceză, Israelul a început să construiască în secret o instalație nucleară. Proiectul a început la sfârșitul anilor 1950, în deșert, lângă Dimona. Dimona este un oraș aflat la aproximativ 90 de kilometri sud de Ierusalim.

A ascuns scopul militar al site-ului de ani de zile de America, acum aliatul principal al Israelului, chiar referindu-se la proiect ca fiind o fabrică de textile.

Cu plutoniul de la Dimona, se crede că Israelul a devenit una dintre cele nouă țări cu arme nucleare din lume. Având în vedere secretul din jurul programului său, rămâne neclar câte arme deține.

Analiștii estimează că Israel are material pentru cel puțin 80 de bombe. Aceste arme ar putea fi livrate cu rachete balistice terestre, avioane de luptă sau submarine.

Noi construcții secrete dezvoltate în deșertul de lângă Dimona

De zeci de ani, aspectul facilității Dimona a rămas același. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Grupul internațional pentru materiale fisile de la Universitatea Princeton a menționat că a văzut „o construcție nouă semnificativă” la fața locului prin intermediul fotografiilor prin satelit disponibile, deși putine detalii ar putea fi identificate.

Imaginile prin satelit surprinse luni de Planet Labs Inc. după o cerere din partea AP oferă cea mai clară imagine de până acum a activității. Chiar la sud-vest de reactor, muncitorii au săpat o gaură de aproximativ 150 de metri lungime și 60 metri lățime.

Reziduurile din săpătură pot fi văzute lângă sit. Un șanț de aproximativ 330 de metri a fost observat în apropierea săpăturii. La aproximativ 2 kilometri vest de reactor, cutiile sunt stivuite în două găuri dreptunghiulare care par să aibă baze de beton. Reziduuri din săpătură pot fi văzute în apropiere. Plăcuțe de beton similare sunt adesea folosite pentru a îngropa deșeurile de la respectiva instalație nucleară.

Alte imagini de la Planet Labs sugerează că excavarea de lângă reactor a început la începutul anului 2019 și a progresat încet de atunci.

Analiștii care au vorbit cu AP au oferit mai multe sugestii despre ceea ce s-ar putea întâmpla acolo. Reactorul de apă grea al centrului este funcțional din anii 1960. Acest lucru ridică atât eficacitate, cât și probleme de siguranță.

În 2004, soldații israelieni au început chiar să distribuie pastile de iod în Dimona. Demersul era să prevină o catastrofă în cazul unei scurgeri radioactive din instalație. Iodul ajută la blocarea organismului de la absorbția radiațiilor. Aceste probleme ar putea determina autoritățile să scoată din funcțiune sau să modernizeze în alt mod reactorul, spun analiștii.

”Cred că guvernul israelian este preocupat să păstreze și să mențină capacitățile nucleare actuale ale țării. Este de așteptat ca Israelul să se asigure că anumite funcții ale reactorului vor fi complet înlocuite”, a spus Avner Cohen, profesor de studii de neproliferare la Middlebury Institute of International Studies din Monterey.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI