02 mart. 2021 | 15:16

Imagini șocante descoperite din satelit. Amenințare nucleară la adresa omenirii?!

Știri generale
Imagini șocante descoperite din satelit. Amenințare nucleară la adresa omenirii?!
Israel deține o instalație nucleară secretă

De-a lungul timpului au existat zvonuri în mediul politic internațional despre anumite intenții ale statului Israel. Oficialii israelieni au negat acuzațiile aduse de guvernele americane, legat de intențiile nucleare ale Israleului. Se pare că recent au fost descoperite noi detalii șocante despre adevăratele intenții israelite și despre o instalație nucleară.

Israel deține o instalație nucleară secretă

Au apărut noi dovezi despre o instalație nucleară israeliană secretă. Datele spun că ar face parte din centrul programului de arme atomice nedeclarate de Israel. Informațiile mai spuncă operațiunea este în curs de desfășurare.

Se pare că ar fi cel mai mare proiect de construcție din ultimele decenii, arată fotografiile din satelit analizate de The Associated Press.

O săpătură de dimensiunea unui teren de fotbal se află acum la doar câțiva metri de reactorul îmbătrânit de la Centrul de Cercetări Nucleare Shimon Peres Negev de lângă orașul Dimona.

Facilitatea găzduiește deja laboratoare subterane vechi de decenii care reprocesează tijele uzate ale reactorului pentru a obține plutoniu de calitate pentru arme pentru programul de bombe nucleare din Israel.

La ce se referă construcția rămâne însă neclar, dacă este o nou instalație nucleară, rămâne de aflat. Guvernul israelian nu a răspuns la întrebările detaliate din partea AP cu privire la lucrare. Conform politicii sale de ambiguitate nucleară, Israel nu confirmă și nici nu neagă că deține arme atomice.

Israel face parte din cele patru țări care nu s-au alăturat niciodată Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare. Acesta a fost un acord internațional de referință menit să oprească răspândirea armelor nucleare.

Informațiile despre această instalație nucleară vin în timp ce Israel își menține critica dură asupra programului nuclear al Iranului. Iranul rămâne sub supravegherea inspectorilor Națiunilor Unite spre deosebire de Israel. Statul israelian a reînnoit apelurile între experți pentru ca Israelul să declare public detaliile programului său.

Ceea ce „guvernul israelian face la această fabrică secretă de arme nucleare este ceva despre care trebuie vorbească guvernul israelian”, a declarat Daryl G. Kimball, directorul executiv al Asociației pentru Controlul Armelor din Washington.

Colaborarea dintre Franța și Israel în programul nuclear

Cu asistența franceză, Israelul a început să construiască în secret o instalație nucleară. Proiectul a început la sfârșitul anilor 1950, în deșert, lângă Dimona. Dimona este un oraș aflat la aproximativ 90 de kilometri sud de Ierusalim.

A ascuns scopul militar al site-ului de ani de zile de America, acum aliatul principal al Israelului, chiar referindu-se la proiect ca fiind o fabrică de textile.

Cu plutoniul de la Dimona, se crede că Israelul a devenit una dintre cele nouă țări cu arme nucleare din lume. Având în vedere secretul din jurul programului său, rămâne neclar câte arme deține.

Analiștii estimează că Israel are material pentru cel puțin 80 de bombe. Aceste arme ar putea fi livrate cu rachete balistice terestre, avioane de luptă sau submarine.

Noi construcții secrete dezvoltate în deșertul de lângă Dimona

De zeci de ani, aspectul facilității Dimona a rămas același. Cu toate acestea, săptămâna trecută, Grupul internațional pentru materiale fisile de la Universitatea Princeton a menționat că a văzut „o construcție nouă semnificativă” la fața locului prin intermediul fotografiilor prin satelit disponibile, deși putine detalii ar putea fi identificate.

Imaginile prin satelit surprinse luni de Planet Labs Inc. după o cerere din partea AP oferă cea mai clară imagine de până acum a activității. Chiar la sud-vest de reactor, muncitorii au săpat o gaură de aproximativ 150 de metri lungime și 60 metri lățime.

Reziduurile din săpătură pot fi văzute lângă sit. Un șanț de aproximativ 330 de metri a fost observat în apropierea săpăturii. La aproximativ 2 kilometri vest de reactor, cutiile sunt stivuite în două găuri dreptunghiulare care par să aibă baze de beton. Reziduuri din săpătură pot fi văzute în apropiere. Plăcuțe de beton similare sunt adesea folosite pentru a îngropa deșeurile de la respectiva instalație nucleară.

Alte imagini de la Planet Labs sugerează că excavarea de lângă reactor a început la începutul anului 2019 și a progresat încet de atunci.

Analiștii care au vorbit cu AP au oferit mai multe sugestii despre ceea ce s-ar putea întâmpla acolo. Reactorul de apă grea al centrului este funcțional din anii 1960. Acest lucru ridică atât eficacitate, cât și probleme de siguranță.

În 2004, soldații israelieni au început chiar să distribuie pastile de iod în Dimona. Demersul era să prevină o catastrofă în cazul unei scurgeri radioactive din instalație. Iodul ajută la blocarea organismului de la absorbția radiațiilor. Aceste probleme ar putea determina autoritățile să scoată din funcțiune sau să modernizeze în alt mod reactorul, spun analiștii.

”Cred că guvernul israelian este preocupat să păstreze și să mențină capacitățile nucleare actuale ale țării. Este de așteptat ca Israelul să se asigure că anumite funcții ale reactorului vor fi complet înlocuite”, a spus Avner Cohen, profesor de studii de neproliferare la Middlebury Institute of International Studies din Monterey.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
Lovitură de teatru! Andreea nu a fost singura victimă a lui Mirel. Declarații incendiare
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
EVZ.ro
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
Capital.ro
Aurul negru! Beneficiile pe care le ai dacă găsești rezerve de petrol și gaze, în propria curte. Ce spune legea
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro