06 iul. 2019 | 17:26

Imagini rare de la filmările unor producții precum „Mihai Viteazul”, „Pădurea spânzuraților”, „Ultimul cartuș” – GALERIE FOTO

Știri generale
Imagini rare de la filmările unor producții precum

„Mihai Viteazul”, „Pădurea spânzuraților”, „Ultimul cartuș” sunt filme care au rămas în memoria multor români. Mulți încă se mai uită cu plăcere la acele producții, iar pozele din culise încă mai trezesc amintiri.

Pe internet sunt de găsit imagini rare de la filmările unor producții celebre. ”Mihai Viteazul”, spre exemplu, a fost filmat în 1969, iar imaginile au fost surprinse de fotografii de platou Alexandru Bâlu si Stefan Ciurea.

Filmul istoric românesc a apărut în 1971 și a fost regizat de Sergiu Nicolaescu după scenariul lui Titus Popovici. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București și este format din două părți intitulate Călugăreniși Unirea. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea.

Imagini rare din culisele „Mihai Viteazul”

Filmul Mihai Viteazul a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. El se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

A fost difuzat mai mulți ani în cinematografe, atât în România, cât și în țări de pe întreg mapamondul. De asemenea, filmul a fost difuzat pe posturi de televiziune din România.  Este de subliniat prezența unei întregi divizii de soldați în termen, pentru a reconstitui scenele de luptă grandioase, dar în același timp realiste.

Un alt film de la care se găsesc imagini de la filmare este Pădurea Spânzuraților.  Pădurea spânzuraților este o ecranizare din 1964 a romanului omonim al scriitorului român Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională.

În anul 1966 a câștigat categoria „Première Oeuvre” a festivalului de film de la Cannes. Din distribuție fac parte Victor Rebengiuc – Apostol Bologa, Anna Széles – Ilona, Ștefan Ciobotărașu – Petre, György Kovács – Von Karg, Gina Patrichi – Roza, Liviu Ciulei – Klapka, Costache Antoniu – Preotul, George Aurelian – Domșa, dar și Toma Caragiu, în rolul unui căpitan.

Mai multe imagini poți să vezi AICI.

Parteneri