Imagini inedite din Iran din timpul dinastiei Shah, înainte de Revoluția Islamică. Femeile purtau haine decoltate, iar Teheranul semăna cu Los Angeles

Imagini inedite din Iran din timpul dinastiei Shah, înainte de Revoluția Islamică

Imagini inedite din Iran din timpul dinastiei Shah, înainte de Revoluția Islamică din 1979, care a schimbat fața țării. Teheranul semăna cu Los Angeles

Imagini din Iran din timpul dinastiei Shah, înainte de Revoluția Islamică

Revoluția Islamică din 1979 a schimbat înfățișarea Iranului, iar evenimentele care au dus la răsturnarea monarhiei iraniene, înlocuirea formei de guvernământ cu o republică islamică și detronarea Shahului Mohammad Reza Pahlavi au dus la transformarea societății.

Astfel, astăzi, puțini își pot închipui că Iranul arăta altfel. Cea care a descris mlaștina de azi, dar și similitudinile între cele două ”civilizații” a fost Marjane Satrapi, autoarea „Persepolis”.

Imagini inedite din Iran din timpul dinastiei Shah, înainte de Revoluția Islamică.

”Lumea este împărțită”

„Lumea nu este împărțită între Est și Vest. Tu ești american, eu sunt iraniancă. Nu ne cunoaștem, dar vorbim și ne înțelegem perfect. Diferența dintre tine și guvernul țării tale este mai mare decât diferența dintre mine și tine. Iar diferența dintre mine și guvernul țării mele este mult mai mare decât diferența dintre mine și tine. Guvernele noastre sunt aproape la fel”, a notat Satrapi.

Din imagini, se poate observa că ce este astăzi e prăpastia din care nu se știe dacă Iranul se va ridica vreodată. Este posibil și altfel? Ura pe care o avea Ruhollah Mostafavi Moosavi Khomeini pentru Vest urma să îi dicteze toate deciziile politice, deși îi costa mult pe iranienii de rând. Odată ajunși cu puterea în brațe și mâini, Khomeini a dat deoparte orice influență pe care o avea Vestul în Iran. S-a dovedit a fi un personaj mai drastic decât Mossadegh, iar toți știau că era mult mai greu de negociat cu acesta. În pofida Marelui Ayatollah, a iluziei, a politicii și relațiilor reci dintre Vest și Iran, imaginile demonstrează că s-a putut altfel și că, așa cum a fost, este posibil și un alt Iran.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI