Imagini inedite cu Florin Piersic. Actorul a revenit la Herghelia Lucina, după 50 de ani de la terminarea filmărilor pentru „Frații Jderi”
Pentru generațiile mai în etate, filmul ”Frații Jderi” a însemnat o pagină de istorie, ca de altfel și pentru cei mai tineri. Printre personajele emblematice ale acestei pelicule, unul avea să fie interpretat de îndrăgitul actor Florin Piersic. Parte din acele filmări erau făcute chiar la Herghelia Lucina, din județul Suceava, iar azi asistăm la imagini inedite cu Florin Piersic, revenit la Herghelia Lucina.
Florin Piersic, vistiernicul Cristea Jder, în producția lui Mircea Drăgan
Astăzi ajuns la venerabila vârstă de 87 de ani, avea să facă parte din distribuția impresionantă a producției semnate de Marcel Drăgan, din 1973. Scenariul care a stat la baza filmului ”Frații Jderi”, era inspirat de primul volum din trilogia cu același nume, ” Ucenicia lui Ionuț” , apărut în 1935, și scris de marele Mihail Sadoveanu.
Filmul, care avea premiera primei părți în aprilie 1974, îl găsea pe Florin Piersic dând viață unuia din frați, vistiernicul Cristea Jder, având atunci 37 de ani.
În afară de marele actor, în distribuția peliculei mai apar nume mari ale scenei românești, precum regretații Gheorghe Cozorici, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț, George Motoi, Iurie Darie, Colea Răutu, Carmen Stănescu, Ștefan Velniciuc, Draga Olteanu-Matei, Gheorghe Dinică, Puiu Călinescu și mulți alții.
Pelicula istorică avea un succes imens la publicul acelor ani, ulterior apărând și alte producții având ca subiect Moldova și marele domnitor Ștefan cel Mare.
Filmările au avut loc în Moldova, cu 200 de cai
Mare parte din filmările peliculei au avut loc în Moldova, la Mânăstirea Neamț, Hanul Ancuței, dar și în celebra rezervație de zimbri de la Vânători-Neamț.
Având în vedere amploarea filmului și necesitatea de a folosi cai, Marcel Drăgan reușea să convingă crescătorii de cai de la Herghelia din Rădăuți și de la Herghelia Lucina să le aducă pe platourile de filmare nu mai puțin de 200 de cai, restul erau luați din gospodăriile sătenilor din zonă.
Imagini inedite cu Florin Piersic, revenit la Herghelia Lucina după 50 de ani
La aproape 50 de ani de la filmările acestei pelicule istorice, ce a rămas în conștiința multora, marele Florin Piersic, fostul vistiernic Cristea Jder, a revenit la Herghelia Lucina, conform publicației locale monitorulsv.ro.
Sunt imagini inedite cu Florin Piersic, revenit la Herghelia Lucina după 50 de ani, dar din păcate fără colegii săi de platou, astăzi actori printre stele, majoritatea dintre ei nu se mai află printre noi.
Herghelia Lucina are o istorie care se întinde pe durata a nu mai puțin de 167 de ani. Avea să fie înființată în anul 1856, aici fiind crescute rase de cai numiți ”Huțui”, iar cel care avea să se îngrijească de herghelie era cavalareul colonel Martin von Hermman.
La doar 19 ani de la apariția hergheliei, din motive neștiute încă, avea să fie desființată, iar doi ani mai târziu, la cererea armatei, va reveni.
Conform informațiilor de pe site-ul de prezentare, Herghelia Lucina are 6 mari secții de creștere a cailor, după cum urmează:
- Secția centrală cu 2 adăposturi pentru iepe mame și unul pentru armăsari pepinieri;
- Secția Găina formată dintr-un adăpost pentru cabalinele din dresaj și un adăpost pentru tineretul 6-12 luni;
- Secția Hostinet ce conține un adăpost destinat tineretului femel;
- Secția Camionca formată dintr-un adăpost cazării tineretului mascul;
- Secția Izvoarele Sucevei cu un adăpost pentru armăsarii adulti;
- Secția Știrbu cu un adăpost nou construit, care servește cabalinelor aflate în perioada de carantină sau ca și grajd de prezentare a cabalinelor de vânzare;
În prezentare se mai precizează faptul că Herghelia Lucina dispune de o suprafață de 1775,5 hectare, aici fiind crescute rasele huțulane de cai, una din singurele rase de cai întemeiate pe teritorul României.