Stânca ce s-a prăbușit pe DN 10, la Siriu, urmează să fie dinamitată. Drumul Național 10 Buzău – Brașov rămâne în continuare blocat și în următoarele ore. În zona localității Siriu, mai multe stânci masive s-au desprins de pe versant și au ajuns pe drumul public. Traficul rutier este deviat prin Prahova. Rămășițele stâncii ce au rămas pe carosabil vor fi dinamitate în cursul zilei de vineri.
Drumul național DN 10 este cunoscut de șoferi ca fiind unul periculos, în special în zona lacului Siriu. Deseori ajung pe carosabil stânci ce se desprind de pe versanți. În timpul nopții de miercuri spre joi, un bloc masiv s-a desprins de pe un versant și a căzut pe carosabil. Totul s-a întâmplat la 500 de metri de viaductul Stânca Teherău. Din fericire, nu au existat victime. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 12:00 noaptea.
La acea oră, nu circula nicio mașină pe drum. Cei ce ai descoperit alunecarea de teren au fost muncitorii de la Drumuri Naționale. Aceștia patrulau în zonă cu utilaje de deszăpezire și au observat rămășițele din versant în mijlocul drumului. Au alarmat imediat autoritățile. Bucățile mari de stâncă nu sunt ușor de înlăturat de pe carosabil. Așa că, prezenți la fața locului au fost și specialiștii ISU, pentru a evalua situația.
Pirotehniștii de la ISU Buzău au venit, vineri dimineață, la fața locului. Aceștia au inițiat operațiunea de detonare a blocului de piatră ce acoperă drumul pe ambele benzi, acesta fiind blocat în totalitate. Specialiștii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor conduce această misiune.
”În urma analizei situaţiei a echipei de specialişti a fost stabilită soluţia optimă pentru degajarea în siguranţă a stâncilor şi anume, detonarea acestora”, a declarat sergent major Vlăduţ Pârvu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.
Bolovanul de aproximativ 200 de tone va fi detonat, dar tot nu se va da drumul la circulație deocamdată. Drumarii vor trebuie să curețe șoseaua mai întâi, apoi se va lua în calcul deschiderea traficului pe DN 10. Zilnic, pe această rută circulă peste 10.000 de mașini. Este considerat un drum strategic deoarece este cea mai scurtă variantă de a ajunge din Ardeal în Muntenia. Versantul este cel mai periculos primăvara, atunci când se încălzește iar fenomenul, pământul se dezgheață iar pietrele se pot desprinde mult mai ușor. În unele locuri sunt montate plase de siguranță, dar nu fac față mereu greutății.