Eveniment fără precedent în noaptea de marți spre miercuri. Slujba de Înviere a fost oficializătă pentru a doua oară în toate bisericile și mânăstirile din cadrul Arhiepiscopiei. De data aceasta, credincioșii au fost chemați să ia Lumină, lucru care nu s-a putut întâmpla și în noaptea de Înviere.
Sute de credincioși s-au prezentat marți spre miercuri seară în Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, unde Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ținut slujba Odovania Praznicului Învierii, ritual săvârșit întocmai celui din noaptea de Paşte. Acesta a sfătuit credincioșii să păstreze distanța cuvenită și să aștepte să primească Lumina Sfântă, cea adusă de la Ierusalim în noaptea Învierii.
“După ce se cântă Învierea Ta Hristoase, aşa cum se cuvine la încheierea sărbătorii Învierii Domnului, vă vom da Lumină şi voi trece printre dumneavoastră.
Vă rog să staţi la distanţa cuvenită, voi da slujitorilor şi toţi vor veni la dumneavostră, să ţineţi toate regulile sanitare, să petrecem această noapte luminoasă aşa cum aţi cerut dumneavoastră„, a precizat Arhiepiscopul Tomisului.
Pentru a evita orice discuții ulterioare referitoare la desfășurarea slujbei, ÎPS Teodosie a ținut să sublinieze faptul că slujba va avea loc “ca la carte”.
”Vrem să fie în noaptea aceasta, când slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu, vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii este Lumina primită în Sâmbăta Mare de la Ierusalim.
Iată, la sfârşitul sărbătorii Învierii nu face altă slujbă decât cea care este prevăzută în carte, cum ne-a trimis şi Patriarhia la timpul cuvenit, cum se fac slujbele pe tot anul. Să ne ajute Dumnezeu să simţim fiorul Învierii lui Hristos pentru că Învierea ţine 40 de zile, chiar şi joi este Învierea Domnului”, a declarat ÎPS Teodosie
În ciuda semnificației pe care această slujbă a avut-o, din păcate, evenimentul nu a fost scutit de scandal. Înainte de împărțirea Luminii, un bărbat a încercat să perturbe liniștea, creând tensiuni care au încetat doar odată cu reținerea acestuia de către polițiști. În cele din urmă, scandalagiul a fost dus la o secție de poliție, iar slujba a continuat potrivit tradiției.
De la slujba de Înviere nu a lipsit nici Sfânta Împărtășanie care a creat controverse în rândul oamenilor. În ciuda speculațiilor, ÎPS Teodosie a replicat că nu există șanse ca cineva să se îmbolnăvească de pe urma acestui act sfânt, ba dimpotrivă, să se vindece.
“Nu, se pot vindeca. Nu am putut să îi amân pe credincioşi. Eu ştiu că la orice Liturghie se împărtăşeşte. Liturghia nu e făcută să stăm departe. S-au pregătit cu post, s-au spovedit, aceia se împărtăşesc”, a declarat ÎPS Teodosie.
Chiar dacă recomandările autorităților au fost cât se poate de clare, credincioșii par că au uitat de păstrarea distanței sociale și a purtării măștilor. În imaginile din galerie se poate observa că mulți dintre cetățeni se află la distanță mică, unii față de alții, iar purtarea măștilor este inexistentă.
Întrebat cum vede această situație, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că nu este în măsura sa să facă regulile: “Nu vor păţi nimic. Eu nu pot să fiu poliţist”.