Imagini dezolante cu cimitirul evreiesc din Ploiești, complet vandalizat. Cine a distrus monumentele funerare

Imagini dezolante cu cimitirul evreiesc din Ploiești, complet vandalizat. Cine a distrus monumentele funerare
Imagini dezolante cu cimitirul evreiesc din Ploiești complet vandalizat

Un număr mai mare de monumente funerare din cimitirul Evreiesc din Ploiești au fost vandalizate. Deocamdată, oamenii legii nu au prins făptașii. Poliția din Prahova a deschis un dosar penal pentru distrugere.

Cimitirul evreiesc din Ploiești, vandalizat

Cimitirul evreiesc se află foarte aproape de cimitirul Viișoara din Ploiești. Potrivit unor surse din anchetă, aproximativ 20 de monumente funerare au fost vandalizate. Polițiștii nu au aflat încă despre cine este vorba, însă bănuiesc că ar fi vorba despre un grup de adolescenți.

Informația legată de vandalizarea cimitirului a fost făcută publică de către deputatul Silviu Vexler. Președintele Federației Comunităților Evreiești din România și-a exprimat opinia printr-o postare pe Facebook.

”Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Cimitir vandalizat în Cluj-Napoca

Zeci de morminte din Cluj-Napoca au fost vandalizate, iar locuitorii sunt revoltați pentru că nu se asigură paza în cimitire. Mai multe fotografii au apărut pe rețelele de socializare în care mai multe monumente funerare au fost puse la pământ. Reacțiile clujenilor se îndreaptă către autorități și către cei care administrează cimitirul.

„Acolo ar trebui să pună pază de la locală!” „Ruşine!!!”. „Când s-a întâmplat asta?? Cimitirul nu avea pază până acum? Zicea cineva mai sus că se ştie că sunt tineri care noaptea sunt gălăgioşi. Vecinii care stau pe acolo ar fi trebuit să sune la poliţie dacă îi aud, că totuşi, cad betoane. Ceva gălagie tot e”, au comentat clujenii postarea cu cimitirul vandalizat.

Sesizat a fost și Inspectoratul Județean de Poliție. În urma constatărilor de la fața locului, a fost deschis un dosar penal pentru profanare de morminte. Legea pedepsește asemenea fapte cu închisoare de la 2 luni la 3 ani.