23 ian. 2023 | 16:03

Imagini de senzaţie de la Cabana Omu. A nins sute de ore fără oprire, incredibil cum arată zona acum

Vremea Meteo
Imagini de senzaţie de la Cabana Omu. A nins sute de ore fără oprire, incredibil cum arată zona acum
La Cabana Omu iarna începe dn noiembrie

Imagini de senzaţie de la Cabana Omu! Deși în mare parte din România zăpada este încă așteptată, în zonele montane înalte a nins extrem de mult în doar câteva zile. Unul din locurile unde zăpada s-a așternut în cantități mari se află la înălțimea de 2.507 m, și este vorba de Vârful Omu, cel mai înalt vârf din Munții Bucegi. Dacă în urmă cu câteva zile la Cabana Omu zăpada era depusă într-un strat, relativ mic, astăzi lucrurile stau cu totul atlfel.

Pe Vârful Omu a nins sute de ore fără oprire

Așa cum majoritatea împătimiților de munte știu, Vârful Omu este cel mai înalt vârf din Munții Bucegi. De pe Vârful Omu vei avea o panoramă frumoasă a tuturor munților și văilor din jur. De asemenea, și ascensiunea de la Cabana Mălăiești la Vârful Omu prin valea cu același nume este frumoasă.

Dar, în timp ce restul României încă mai așteaptă zăpada, pe Vârful Omu a nins sute de ore fără oprire mai bine de şase zile. Conform meteorologilor aflați aici, astăzi, 23 ianuarie, zăpada este în cantități mari și viscolul este prezent în zonă. Cabana Omu, aflată tot aici, a fost complet acoperită de zăpada care a căzut în ultimele șase zile non-stop. Din păcate, celebra cabană Omu este închisă mai tot anul, iar cei care se află la stația meteorologică de aici spun că viscolul șți-a intrat în drepturi, iar cantitățile mari de zăpadă vor mai veni și în perioada următoare.

La Cabana Omu iarna începe dn noiembrie

Conform datelor meteo, la Cabana Omu iarna începe, în mod normal, mult mai devreme, cam de la 1 noiembrie, și durează până la începutul lunii aprilie. În această perioadă majoritatea traseelor de peste 1.800 de metri altitudine sunt închise, sau nerecomandate turiștilor, riscul principal fiind avalanșele de aici.

Singurul traseu spre Vârful Omu care rămâne deschis în timpul iernii este cel de la Cabana Mălăiești prin Valea Mălăiești și hornul Hornul Mare, dar salvamontiștii spun că traseul trebuie abordat cu prudență. Pentru cei care nu au ajuns aici, traseul începe de la Cabana Gura Diham din Bușteni până la Vârful Omu, o drumeție de 13 km cu peste 2.000 m de urcare în pantă. Turiștii experimentați spun că de obicei traseul este împărțit pe parcursul a 2 zile, petrecându-și noaptea la Cabana Mălăiești, situată la cota 1.720 m, și urcând apoi spre Cabana Omu a doua zi.

Așa cum spuneam, în afară de Cabana Omu, aici se află și stația meteo, care funcționează tot timpul anului. Vârful Omu este considerat cel mai înalt loc din România care este locuit în permanență, unde meteorologii lucrează în ture de câte 2 săptămâni, și pentru că nu există alte mijloace de transport disponibile, singura modalitate de a ajunge și de a pleca de la stația meteo se face tot prin drumețiile pe traseul amintit anterior.

Așa că, dacă ai chef să te aventurezi pe Vârful Omu, la Cabana Omu, va trebui să știi la ce te înhami, să ai cât de cât experiență și să ai echipament adecvat, altfel, spun salvamontiștii, traseul până aici este unu periculos și există riscuri mari.