O iluzie optică rapidă ar putea să te pună în încurcătură, dacă nu știi cum funcționează aceasta asupra creierului. Te simți păcălit în timp ce încerci să identifici rățușca cu numărul 84, în doar 10 secunde? Se întâmplă pentru că ochiul procesează informația rapid, însă nu și creierul.
Oamenii de știință au dezbătut multă vreme modul în care funcționează iluziile optice. Specialiștii s-au întrebat dacă aceste iluzii au la bază procesarea neuronală de la nivelul ochilor sau implică procese cognitive de nivel superior, cum ar fi cunoștințele acumulate în timp.
Recentele cercetări arată că multe iluzii optice au efect datorită limitelor modului în care funcționează ochii și neuronii vizuali din creier. Ce simte un om când privește o iluzie optică nu are legătură cu procesele psihologice complexe, este concluzia la care au ajuns experții.
Ochiul absoarbe și transmite lumina către creier, spre interpretarea informației. Corneea și cristalinul lucrează împreună pentru a focaliza lumina care intră în pupilă. Irisul, partea colorată a ochiului, reglează cantitatea de lumină introdusă în ochi controlând dimensiunea pupilei.
Lumina se concentrează pe retină, un grup de celule responsabile de transmiterea informației către creier. Retina prezintă două tipuri de celule: bastonașe și conuri. Cele dintâi sunt responsabile pentru detectarea luminii slabe, în timp ce conurile răspund la lumina puternică și detectează culorile.
Pe măsură ce lumina pătrunde în ochi, este absorbită de bastonașele și conurile din retină, unde este transformată în semnale electrice care călătoresc de-a lungul nervului optic până la creier. Creierul procesează apoi informația și o transformă în imagini pe care le putem vedea și interpreta.
Acest proces complex are loc de fiecare dată când analizăm o iluzie optică. Dacă ochiul poate procesa o cantitate mare de informații simultan, creierul nu o poate face. Așa apar comenzile rapide care simplifică ce vedem, iar una dintre aceste comenzi poate presupune perceperea unor lucruri în formă eronată.
Un exemplu relevant ar fi iluzia optică de astăzi. Te provocăm să accesezi prima imagine din galeria foto, să setezi un cronometru la 10 secunde și să analizezi materialul cu atenție. În ilustrație vei vedea mai multe rățuște cu numărul 54 notat pe corpurile lor. Identifică rățușca cu numărul 84!
Ai reușit să o găsești? În timp ce încerci să analizezi imaginea și să descoperi care dintre rățuște are numărul 84 pe ea, ai impresia că ai fost păcălit. Asta se întâmplă când creierul a perceput un lucru într-o formă eronată, ca o metodă de a face față la cantitatea mare de informații pe care trebuie să o proceseze.
Dacă timpul limită pe care l-ai avut la dispoziție a expirat, poți accesa a doua imagine din galeria foto. În ea am marcat rățușca cu numărul 84. Ai reușit să o identifici pe cea corectă?