19 mart. 2024 | 14:43

Iluzia optică rapidă. Găsește numărul 84 de pe rățuște în doar 10 secunde

Diverse
Iluzia optică rapidă. Găsește numărul 84 de pe rățuște în doar 10 secunde
Iluzie optică ce te va duce în eroare, dacă nu vei înțelege cum funcționează procesul din spate. Găsești numărul 84 în doar 10 secunde?

O iluzie optică rapidă ar putea să te pună în încurcătură, dacă nu știi cum funcționează aceasta asupra creierului. Te simți păcălit în timp ce încerci să identifici rățușca cu numărul 84, în doar 10 secunde? Se întâmplă pentru că ochiul procesează informația rapid, însă nu și creierul.

Procesul științific din spatele iluziilor optice

Oamenii de știință au dezbătut multă vreme modul în care funcționează iluziile optice. Specialiștii s-au întrebat dacă aceste iluzii au la bază procesarea neuronală de la nivelul ochilor sau implică procese cognitive de nivel superior, cum ar fi cunoștințele acumulate în timp.

Recentele cercetări arată că multe iluzii optice au efect datorită limitelor modului în care funcționează ochii și neuronii vizuali din creier. Ce simte un om când privește o iluzie optică nu are legătură cu procesele psihologice complexe, este concluzia la care au ajuns experții.

Percepția stă în „ochiul” creierului privitorului

Ochiul absoarbe și transmite lumina către creier, spre interpretarea informației. Corneea și cristalinul lucrează împreună pentru a focaliza lumina care intră în pupilă. Irisul, partea colorată a ochiului, reglează cantitatea de lumină introdusă în ochi controlând dimensiunea pupilei.

Lumina se concentrează pe retină, un grup de celule responsabile de transmiterea informației către creier. Retina prezintă două tipuri de celule: bastonașe și conuri. Cele dintâi sunt responsabile pentru detectarea luminii slabe, în timp ce conurile răspund la lumina puternică și detectează culorile.

Pe măsură ce lumina pătrunde în ochi, este absorbită de bastonașele și conurile din retină, unde este transformată în semnale electrice care călătoresc de-a lungul nervului optic până la creier. Creierul procesează apoi informația și o transformă în imagini pe care le putem vedea și interpreta.

Găsește rățușca cu numărul 84 în 10 secunde

Acest proces complex are loc de fiecare dată când analizăm o iluzie optică. Dacă ochiul poate procesa o cantitate mare de informații simultan, creierul nu o poate face. Așa apar comenzile rapide care simplifică ce vedem, iar una dintre aceste comenzi poate presupune perceperea unor lucruri în formă eronată.

Un exemplu relevant ar fi iluzia optică de astăzi. Te provocăm să accesezi prima imagine din galeria foto, să setezi un cronometru la 10 secunde și să analizezi materialul cu atenție. În ilustrație vei vedea mai multe rățuște cu numărul 54 notat pe corpurile lor. Identifică rățușca cu numărul 84!

Cum să deslușești corect iluzia optică de astăzi

Ai reușit să o găsești? În timp ce încerci să analizezi imaginea și să descoperi care dintre rățuște are numărul 84 pe ea, ai impresia că ai fost păcălit. Asta se întâmplă când creierul a perceput un lucru într-o formă eronată, ca o metodă de a face față la cantitatea mare de informații pe care trebuie să o proceseze.

Dacă timpul limită pe care l-ai avut la dispoziție a expirat, poți accesa a doua imagine din galeria foto. În ea am marcat rățușca cu numărul 84. Ai reușit să o identifici pe cea corectă?

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Pericol mare pentru românii cu carduri. Greșeala care le golește conturile  
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro