Ilie Balaci a murit pe 21 octombrie. El a ajuns de urgență la spitalul din Craiova. Ilie Balaci a fost resuscitat timp de 30 de minute, dar fără succes. Între timp, a fost realizată autopsia și știm cauza decesului.
Ilie Balaci a murit din cauza unui infarct miocardic acut. Aceasta a fost principala cauză, dar la autopsie s-a aflat că a fost vorba și de insuficiență cardio-respiratorie.
Cristian Gangioveanu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Dolj, a declarat că infarctul miocardic a fost și principala suspiciune a medicilor de la Ambulanță. În presă s-a vehiculat inișial că fosta legendă a fotbalului ar fi suferit un atac cerebral.
Ilie Balaci a murit la vârsta de 62 de ani. El s-a remarcat la Universitatea Craiova. „Mi-a zis un prieten. Am vorbit la Craiova, cu prietenii noştri, care îi ţineau lumânarea. Parcă suntem blestemaţi!”, a declarat Sorin Cârţu la Digi Sport Matinal.
Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, dar a fost declarat pe 13 septembrie. A jucat 347 de meciuri, pentru trei echipe din România: Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo București. A marcat de 76 de ori pentru Craiova, de șapte ori pentru FC Olt și o dată pentru Dinamo.
În cariera sa, fotbalistul a câștigat șapte trofee: trei campionate ale României si trei cupe. El a debutat în fotbal la 11 ani. În echipa de fotbal a României, Ilie Balaci a jucat de 65 de ori și a marcat de opt ori.
Ca antrenor, Ilie Balaci a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.
În total, 21 de trofee cu şapte cluburi.
Ilie Balaci a evoluat ca fotbalist pe poziţia de mijlocaş. Deși în afară n-a avut performanțele altor jucători mai cunoscuți, el este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, alături de Gheorghe Hagi, Ilie Dobrin, Florea Dumitrache și Marcel Răducanu.
Ca fotbalist a activat 15 ani. Mai interesant e că 12 ani din cei 15 au fost petrecuţi la Universitatea Craiova.