Ilegalități în noile contracte de energie electrică. Ministrul Energiei trage un semnal de alarmă

de: Manolică Anca
14 03. 2021

Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie, apar și primele ilegalități în noile contracte de energie electrică. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că au fost găsite multe nereguli în urma controalelor efectuate. La ce trebuie să fim foarte atenți.

Ilegalități în noile contracte de energie electrică

În urma liberalizării pieței de energie electrică, consumatori nu mai plătesc prețurile stabilite de ANRE. Acești își pot alege singuri furnizorul. Cu toate acestea, oamenii trebuie să fie foarte atenți atunci când semnează contracte noi la energia electrică. Asta deoarece, furnizorii au mai multe tactici de a îi înșela. Lucru și dovedit, pentru că, la doar 3 luni și jumătate de la liberalizare, au apărut deja ilegalități în noile contracte de energie electrică.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor desfăşoară în această perioadă o serie de controale la furnizorii de energie. Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, au fost depistate deja ilegalități în contractele de energie electrică, în urma controalelor ANRE. Nici rezultatele controalelor efectuate de ANPC nu sunt foarte bune. S-au aplicat destule amenzi.

„ANPC, la rândul ei, efectuează controale, iar din datele parţiale pe care le am reiese că există practici comerciale incorecte la încheierea contractelor de energie, există clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe poziţii de inferioritate în faţa furnizorului. ANPC este atentă şi va continua controalele pentru ca toţi furnizorii de energie să ştie că că aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua şi nu vor fi tolerate”, a anunţat Virgil Popescu pe Facebook.

Ce tactici au furnizorii de energie electrică

Apariția unor ilegalități în noile contracte de energie electrică, ar trebui să ne determine și mai mult să ne documentăm bine înainte de a încheia un astfel de contract. Furnizorii au multe tactici de a păcăli clienții. De aceea, trebuie să avem foarte mare grijă, să citim cu atenție tot ceea ce scrie în contract, înainte de a semna. Aceștia pot prezenta oferte foarte bune la prima vedere, care însă s-ar putea să nu arate toate costurile suplimentare. O altă capcană este cea a agenților de vânzări, care apar la ușă și sperie oamenii că rămân fără energie electrică dacă nu semnează urgent un nou contract.

„Capcanele care se practică de obicei sunt, spre exemplu, că aceste oferte prezintă un preț foarte mic, dar nu arată toate componentele prețului, ci se referă doar la o parte din prețul final.

O altă practică este că oferta poate părea foarte atractivă la o primă vedere, dar dacă citești detaliile afli că acest preț se aplică pentru doar trei luni, iar după aceea este vorba despre un alt preț.

O altă capcană care se practică se referă la agenți de vânzări care vin la ușă și spun că sunt de la compania de energie, depinde de regiune, și că trebuie să semnezi ceva foarte rapid, altfel rămâi fără electricitate”, a declarat Ondrej Safar, directorul general CEZ România.