Publicația locală ”7iași” trage un nou semnal de alarmă asupra modului de admitere la UMF Iași. Nu că ne-ar mira sau că ar fi prima dată, dar acum parcă au trecut neobservate. Motivul trecerii, aproape neobservat al acestor lucruri se datorează faptului că toată lumea este concentrată pe pademie.
Nu este prima dată când admiterile la anumite facultăți de top din România sunt făcute pe ușa din dos. Presa locală ieșeană a publicat recent un editorial cu privire la modul în care s-au făcut anul acesta admiterile la UMF Iași. Publicația locală ”7iași” vorbește despre un număr consistent de proaspeți studenți la UMF Iași intrați cu ajutorul părinților influenți din oraș. Anul acesta la Iași au fost 1.260 de candidați pentru 299 locuri la buget, iar la locurile cu taxă pentru studenții străini au fost 200 de locuri.
Publicația vorbește de 40 de studenți la Medicină, admiși pe locurile speciale prevăzute pentru studenții străini. Contravaloarea acestor demersuri, mai spune publicația, a fost cuprinsă între 5.000-6.000 de euro taxa anuală. Cei 40 , apăruți peste noapte pe listele de admiși, au intrat exact pe cele 200 de locuri cu taxă. La o analiză atentă a listelor aflăm că aceștia sunt fii si fiice de bani-gata sau copii de medici. Nu e de mirare că și-au putut permite plata taxei aferente, de 5 sau 6.000 de euro.
Lista cuprinde nume ale unor copii de medici importanți din Iași. Medici curanți la Spitalul Sf. Spiridon, la Institutul Regional de Oncologie, la Spitalul de Copii Sf. Maria, chiar și manageri de spital. Mulți dintre părinții acestora sunt și angajați ai UMF Iași.
Publicația ieșeană vorbește și de un alt nume important din medicina ieșeană și de fiica acestuia. Este vorba de Andreea Iustina Budurca, fiica cunoscutului medic chirurg Radu Budurca, specialist in Chirurgie plastica, Microchirurgie reconstructiva si arsuri, spun cei de la”7iași” .
După un scandal iscat între Andreea Iustina Budurca și rectoratul UMF Iași, aceasta a dat în judecată instituția, cerând daune morale in valoare de 20.000 de euro. Conform publicației procesul este încă pe rol și se așteaptă o decizie finală. În afară de acest caz mai există și altele despre care nu se discută, iar organele abilitate, inclusiv Ministerul Educației, nu au luat nicio măsură, deși informațiile sunt publice de ceva vreme.
România se plânge de lipsa medicilor bine pregătiți pentru a face față actualei situații. Întrebarea se pune, dacă acest gen de lucruri se întâmplă, care va fi pregătirea viitorilor medici, intrați pe pile și pe sume fabuloase? Cum va fi sistemul medical, atunci când acești studenți vor termina facultatea și vor intra în câmpul muncii?